Det var vid 17-tiden som hela ön släcktes på grund av strömavbrott. Orsaken var avbrott på de två stora kablarna som ligger på sjöbotten från Västervik till ön. Mellan klockan 17.00 och cirka klockan 20.00 var hela Gotland strömlöst. När elen gick på igen var det eftersom reservkraft i form av gasturbiner i Slite drogs igång.
- 20 personer har jobbat hela natten med att få ordning strömförsörjningen. Just nu är den vanliga strömmen tillbaka. Vi har kallat in alla som är på semester och många som har semester har självmant erbjudit sig att komma in och jobba, säger Anders Öberg, chef för elnätet på Geab.

Började vid middagstid
Redan vid 12-tiden på lördagen hade delar av Gotland problem med elen. Vid lunchtid var Fårö, Hemse, Visby, Lye, Garda, När och Etelhem strömlösa under ett par timmar.
Unde söndagseftermiddagen fick var Vamlingbo och Rone tillbaka sin el, men sju hushåll i Fidetrakten var fortfarande strömlöst vid 17-tiden.
De abonnenter som hade strömlöst under mer än tolv timmar får ersättning från Geab på cirka 1000 kronor, men vilka abonnenter det är vet man ännu inte.
- Nej, det tar ett par veckor för oss att reda ut det. De som ska få ersättning kommer att få det automatiskt, säger Anders Öberg.

Allt stängdes
Anders Öberg kan påminna sig om att hela Gotland varit strömlöst under bara ett tillfälle tidigare under 2000-talet.
- Det var för fem sex år sedan, när det blev problem med komponenterna i Västervik där elen kommer ifrån, säger han.
Nu vill Geab förebygga att Gotland blir strömlöst igen.
- Vi kommer att förbättra elnätet genom att lägga fler kablar på sjöbotten. Då blir det fler matningsvägar för elen, vilket gör att nätet inte är lika känsligt som tidigare. Det har med vindkraftsutbyggnaden att göra där Svenska Kraftnät bygger en ny länk via Oskarshamn till Västervik. De säger att den länken kommer att vara klar omkring år 2016 eller 2018, säger han.

Enda öppna butiken
Under lördagskvällen fick livsmedelsbutiker, restauranger och arrangemang stängas och ställas in. Men en av de få som hade öppet var livsmedelsbutiken Bingebyhallen i Visby.
- Jag har inte tid att prata nu, vi har så himla mycket folk här. Men det blir förstås problem när frysarna slår av, säger Diar Allaf som arbetar i butiken när GA kommer dit.
Även de stora livsmedelsbutikerna Willys och Ica Maxi var stängda på grund av strömavbrottet. Sofia Pollack är en av de hundratals bilar som vi möter utanför Willys parkering.
- Jag bor i Tingstäde och där är det fortfarande helt släck, sa hon när GA träffade henne vid åtta-tiden på kvällen. Jag skulle handla läsk åt en kompis, men nu får jag åka någon annan stans, säger hon.

Inga bränder
Brandkåren hade inga rapporterade bränder efter blixtnedslag, men däremot gick många automatiska larm igång som behövde rättas till. För polisen var lördagsnatten ganska lugn.
- Vi har egna reservaggregat här precis som sjukhus och andra viktiga samhällsfunktioner och på grund av att många restauranger var stängda blev det en lugn kväll, säger vakthavande polisbefäl Mats Östman.
För Destination Gotlands del blev det en del störningar i båttrafiken, men inga båtar ställdes in på grund av ovädret.
- Vi hade problem med incheckningen, men eftersom vi tar ut passagerarlistor manuellt kunde vi pricka av de flesta där. Vi skickade sms till de som skulle åka att de behövde komma till terminalen tidigare. Det verkar ha fungerat bra, säger Destination Gotlands vd, Ulf Ahlquist.