Det var en varm sommarkväll och rök från nejdens grillar hade precis börjat göra entré på den klarblå himlen.
Hemma hos familjen Berngård-Skimitus stod Christina i köket och skar upp kotletter medan maken Stefan gick ut för att tända gasolgrillen, nyinköpt för säsongen och använd ett par gånger tidigare.
Den tillhörande gasoltuben var köpt ett år tidigare. Plötsligt hördes en explosion. Från köksfönstret såg Christina hur meterhöga lågor slog upp på tomten.
- Det var hemskt otäckt. Plötsligt står hela grillen i lågor, säger hon märkbart medtagen av helgens dramatiska händelse.
Tack vare att vinden låg på åt rätt håll kom ingen människa till skada och huset lämnades orört. När brandkåren kom till platsen kunde man snabbt konstatera att det var ventilen från gasoltuben som läckt och orsakat explosionen.
Om det var ett fabrikationsfel eller inte kan man ännu inte uttala sig om.
Är gasolgrillar farliga?
- Olyckor med gasolgrillar är varken vanliga eller ovanliga och grillarna är inte speciellt farliga om man sköter dem. Har grillen ett fabrikationsfel är det desto värre, då det kan läcka ut flödande gas som lätt antänds, säger Anders Buskas, ställföreträdande räddningschef på öns samhällsbyggarförvaltning.
Enligt Anders Buskas bör man vara försiktigt med all brandfarlig gas. Även läckande gasspisar kan vara lättantändliga.
För att eldningsförbudet, en konsekvens av det varma torra vädret, som börjar gälla i dag ska upphävas, krävs rejält mycket nederbörd. Något som inte finns i sikte, enligt prognoser från SMHI.
Ska man vara extra försiktig med grillningen nu?
- Ja, inte bara med gasolgrillar utan med alla grillar.
- För bärbara grillar gäller att det är minst 50 centimeter från grillens botten till marken. Och engångsgrillar anses inte som säkerställda alls under eldningsförbudet.
Men hemma hos familjen Berngård-Skimutis har man fått nog av att grilla ett tag framöver. Efter branden hamnade kotletterna i stekpannan i stället.
Någon gasolgrill kommer aldrig mer på tal.
 - Nä fy. Det blir ingen mer gasol hos oss. Från och med nu blir det kolgrillat, säger Christina.