När paret separerade fick mamman och pappan delad vårdnad om barnen. Men kring julen 2008 valde mamman att flytta med barnen till fastlandet. Väl där både ansökte hon och fick skyddad identitet.
Barnen skulle ha firat jul med sin pappa, som bodde kvar på Gotland. Men de kom aldrig och mannen ringde till sin före detta sambo. Då berättade hon att hon och barnen flyttat och att de hade ett skyddat boende.
Mannen fick tag på ett av sina barn först i januari, genom att dottern skickade ett sms till honom.

"Slå ihjäl henne"
Mannen berättade under rättegången, som hölls vid Gotlands tingsrätt för ett par veckor sedan, att han då sa att han skulle hämta hem sina barn.
I samband med det ansökte kvinnan om besöksförbud för mannen.
Kvinnan berättade under rättegången att hon lämnade Gotland för att "få lugn och ro". Då ville hon inte lämna barnen hos sin pappa eftersom hon tycker att han är hårdhänt mot dem. Men hon hade för avsikt att åka hem med barnen till sin pappa innan nyår 2008, men när han hotade att "slå ihjäl henne" åkte hon aldrig tillbaka till Gotland med barnen.

Inte trovärdig
I går kom domen mot kvinnan. Gotlands tingsrätt ogillar åtalet mot henne, som åtalades för egenmäktighet med barn. Tingsrätten menar att kvinnan hade "beaktansvärda skäl för att föra bort barnen".
Men Gotlands tingsrätts ordförande, domaren Fredrik Benndorf var inte av samma åsikt. Han menar att kvinnan skulle ha dömts och fått dagsböter.
Han menar att kvinnan planerade att flytta till fastlandet med barnen. Dessutom ansökte hon inte om besöksförbud mot mannen förrän efter han fått reda på var hans barn befann sig.
Fredrik Benndorf tycker inte att kvinnan är trovärdig när hon säger att hon är rädd för sin före detta sambo och syftar till att hon genom åren anmält mannen till både socialen och polisen men att det aldrig lett till några åtgärder mot honom.