Gruppen vägpris.nu där både privatpersoner och näringsliv finns representerade tar nu åter upp kampen om färjeförbindelsen mellan Gotland och fastlandet.
- Vi tänker inte stillasittande se på när när vår "landsväg" till fastlandet försämras. Tänk om det plötsligt beslutades i Östergötland att nu ska en hel landsväg rivas upp och man får inte använda vägarna på söndagar.
Det säger Ted Ljungqvist, Eva Werkelin och Paul Larsson som alla är aktiva i gruppen. Nu har de ilsknat till på riktigt, tänker slå näven i bordet och visa riktig kämpaglöd.

Tända eldar
Om några veckor manar de alla gotlänningar till kamp. Genom att tända brasor och facklor, så kallade vårdkasar, hoppas de får uppmärksamhet i hela landet.
- Det är en metod som vi gotlänningar har använt oss av i århundraden när vi utsatts för yttre hot. Nu ska vi göra det igen. Vi har uppmanat idrottsförbunden med 20 000 medlemmar, föreningar, socknar, ja alla att ställa sig upp och tända eldar. Till och med människor på fastlandet, säger Ted Ljungqvist.
Paul Larsson hade kunnat tänka sig vara ännu mer drastisk.
- Vi är ju inte fransmän, annars hade vi kunnat köra gödsel och dumpa det i Stockholm, säger han.

I februari
Vårdkasarna ska tändas i samband med att alla namninsamlingslistor ska överlämnas till riksdagen i slutet av februari.
- Vi är förbannade och uppretade på riktigt nu, säger Eva Werkelin.
De tre tycker att Rikstrafikens utredning är under all kritik. De kallar den bakåtsträvande.
- Tänk om regeringen hade beslutat att alla sommarstugor eller hus ska flyttas en eller två timmars bilfärd längre bort. Hur skulle det se ut? Och vem skulle gå med på det? Varför ska vi gotlänningar gå med på försämringar? säger Eva Werkelin.
De säger att det är "otroligt jobbigt" att leva med ovetskapen över framtiden.
- Att ha ett hamnalternativ, färre turer och långsammare färjor går inte, menar Werkelin, Larsson och Ljungqvist.

Eldar ändå
Sent i går eftermiddag fick gruppen beskedet att näringsdepartementet gett löften om att Gotland ska få mer inflytande när det bland annat gäller färjetrafiken.
Ted Ljungqvist tar beskedet med ro.
- Vi tänker ändå genomföra den här vårdkasan. Det finns ingen anledning att inte göra det. Vi har inte sett några papper som är underskrivna. Det är än så länge bara muntliga löften. Så länge det inte finns undertecknade dokument som verkligen styrker det tänker vi fortsätta, säger Ljungqvist.
- Vi har inte fått några garantier, i alla fall inga som jag vet om. Vi är fortfarande upprörda och vi har fler punkter som rör Gotland som vi vill förbättra.