Vägpris.nu uppmanar gotlänningarna att gå man ur huse och tända vårdkasar runt om på Gotland, kvällen innan GT överlämnar sina namnlistor till regeringen.
- I alla år har gotlänningarna tänt vårdkasar för att mobilisera inför ett yttre hot. Om vi inte gör något nu, finns risken att vi sitter här om några år och de här föreslagna försämringarna har blivit verklighet, säger Ted Ljungqvist, talesman för Vägpris.nu.
- Nu gör vi det här för att verkligen visa dem på andra sidan Östersjön att det här går vi inte med på!

"Vore dödsstöten"
Frontfigurerna inom vägprisrörelsen, Ted Ljungqvist, Paul "Dino" Larsson och Eva Werkelin, offentliggjorde i går manifestationen. Att dra ner på antalet turer och låta överresan ta längre tid, vore dödsstöten för gotländsk utveckling, menar de.
- Det finns inte en enda motorväg, bro eller tunnel på fastlandet som man vill försämra! Det här är en förnedring av gotlänningen! dundrar Paul "Dino" Larsson.
- Det är unikt i Sverige att man föreslår att man ska stänga av en hel landsända på det här sättet, säger Ted Ljungqvist.

Gotlänningarna enade
I dagarna går brev ut till flera hundra föreningar på Gotland. Där uppmanas gotlänningarna till uppslutning.
- Jag vet inte hur många vi kan tänkas få med på det här. Men tänk er 20 000 personer och hundratals vårdkasar! drömmer Ted Ljungqvist, som också hoppas nå ut i riksmedia för att få än större genomslag för gotlänningarnas sak.
- Rikstrafikens förslag har enat gotlänningarna och gjort dem förbannade, och det här är vårt sätt att visa att vi inte accepterar det man föreslår, säger Paul Larsson.

Senast 2005
Senast det tändes vårdkasar i större utsträckning på Gotland var 2005, då Gotlands hembygdsförbund firade inledningen av Vikingaåret. Då tändes cirka 40 vårdkasar runt om på Gotland.

I februari
Det exakta datumet för överlämnandet av listorna och således också för vårdkasetändningen, är inte spikat ännu.
Sannolikt blir det någon gång i mitten eller slutet av februari.