Precis som vid häktningsförhandlingarna den 6 november hölls gårdagens förhandlingar med stängda dörrar. Utredningen sker under sekretess och åklagare Mats Wihlborg vill inte redovisa några resultat öppet.
Åklagaren lyckades övertyga tingsrätten om att de tre männen måste vara fortsatt frihetsberövade för att inte försvåra utredningen. I första hand är det för att de misstänkta inte ska ges möjlighet att tala med varandra, men även för att de inte ska kunna varna andra.
- Det är inte uteslutet att det är fler inblandade, säger Mats Wihlborg.
Utredarna har en mängd beslag och bevismaterial att gå igenom, efter att ha gjort husrannsakan på Gotland, men även i Göteborg, Stockholm och Uppsala.
- Vi behöver mer tid för att gå igenom materialet, och vi väntar även analyssvar från SKL, säger Mats Wihlborg.
Ett grundkrav för häktning är att brottet är så allvarligt att påföljden blir minst ett års fängelse. Två av männen, en 44-åring från Upplands Bro och en 45-åring från Håbo, misstänks för grovt fornminnesbrott, som kan ge upp till fyra års fängelse. Den tredje, en 38-åring från Köping, är misstänkt för förberedelse till grovt fornminnesbrott. Skattplundringen vid Gandarve i Alva upptäcktes den 26 oktober. Misstanke finns att silverföremål till ett värde av 500 000 kronor stulits. Kort efter upptäckten greps de tre männen. Mynt som lades ut till försäljning på internet ledde till att polisen kom männen på spåren.
I och med gårdagens omhäktning ska åtal vara väckt senaste den 4 december.