Taken läcker. Vattnet skadar byggnaden och något måste göras.
Men de boende själva måste vara med och betala, trots att det i grunden rör sig om ett grundläggande konstruktionsfel på fastigheten.

- Husen var felbyggda redan från början, säger Stig ”Pigge” Werkelin, som sedan två är fungerar som ordförande i Bostadsrättsföreningen Snäck.


I  lördags hade han kallat alla ägare till de 104 bostadsrätterna till ett stormöte, där målet var att fatta beslut om en omfattande renovering, som en gång för alla ska göra slut på problemen med läckage och missfärgningar på fasaden.
Och ett beslut fattades, innebärande ett klartecken från medlemmarna att slutupphandla en renovering för drygt 30 miljoner kronor. Varje enskild bostadsrättsägare måste bidra med 60 000 kronor, resten finansieras med gemensamma lån.

Renoveringen ska startas om en månad, räknar Pigge Werkelin med. Och den kommer att ta två år innan den är genomförd.


Vad sa medlemmarna om att de tvingas ta lån för att finansiera det här?
- Det blev en del diskussion. Några tyckte att det var för lite med 60 000 var.

Artikelbild

Och andra hade andra invändningar?
- Ja, men man måste se vad det finns för alternativ. Idag kan man sälja en Snäcklägenhet för ca en miljon, men i ett hus som läcker då sjunker värdet. På det här sättet kommer värdet att höjas istället, till kanske 1,2 miljoner.

Nu ska taken bytas. Varför blev det ingen inglasning?
- Det visade sig at det gick inte. Dels var det problem ur brandsynpunkt och dels var det problem med bygglov, säger Pigge Werkelin.

 

Förutom renoveringen av befintliga lägenheter så gav föreningsstämman styrelsen klartecken för att projektera byggandet av en sjunde våning ovanpå de nuvarande sex. Det kan betyda fem nya lägenheter, ett nytt klubbrum samt övernattningsmöjligheter för besökare till de fastboende på anläggningen.
Och för föreningen innebär nya lägenheter också möjligheter att få fler att vara med och betala.
- Det här ligger i linje med hur Snäck fungerar. Numera är det åretruntboende som gäller här, säger ordföranden Pigge Werkelin.