I går gästade hon Visby, inbjuden av Almi och Textil Gotland som är ett nätverk för verksamma i textilbranschen.
Lotta Ahlvar har själv en bakgrund som textil- och modedesigner och har bland annat arbetat för H&M och erkända kläddesigners.
Gotland är bekant sedan tidigare, och Lotta Ahlvar berättar att hon gärna går runt i butikerna när hon besöker ön.
- Ingen annanstans finns så mycket skaparglädje som på Gotland. Här finns duktiga designers som samtidigt är duktiga entreprenörer, säger hon.
I går berättade hon om nästa års trender för drygt hundra inbjudna från branschen, men även från utbildningar på folkhögskolan och gymnasiet.

Längtan till det gamla
Konjunkturerna påverkar kundernas köpbeteende och tillverkarnas produktion.
Modehusen sparkar anställda, det ordnas färre kostsamma modevisningar än någonsin. Stora märken som inte lyckats sälja gamla kollektioner designar om plagg och försöker att sälja dem på nytt.
Det är gör-det-själv som gäller. Sticka egna koftor, gör ditt eget bröd. Vi längtar tillbaka till gamla goda tider, säger moderådets vd.
- Det är mycket nostalgi. På 80-talet skaffade vi bakmaskiner, nu ska vi helst baka själva, gärna på dinkel- eller speltmjöl, säger Lotta Ahlvar.
När det gäller klädmodet är det många strömningar som råder, sida vid sida.

Säck och aska
Moderådet ser tre tydliga trender. En av dem bygger på kraftiga färgskalor och överdriven, 80-talsdoftande design med puffärmar, vadderade axlar för kvinnor, och flirtar med den mystiska gothkulturen för männen.
- För alla som jobbar med skinn är det bara att gnugga händerna de närmaste åren, säger Lotta Ahlvar, med en vink till den gotländska produktionen.
Den andra trenden är på många vis den motsatta, med ytterst diskreta färger och lösa tyger, gärna lager på lager.
- Looken är lite säck och aska, lite efter katastrofen. Det är en ruff, rå, rustik känsla. Det är en återgång till "vanliga" kläder som inte ser designade ut men där man lagt ner omsorg på detaljerna, säger Lotta Ahlvar.

Markerade höfter
Den tredje tydliga trenden är ännu mer nostalgi, nämligen tydliga influenser av 50-talet med markerade axlar, midja och höfter. Detta märks även i möbelmodet där exempelvis stringhyllan är på väg tillbaka.
- Just nu är vi jättekänsliga och letar efter klassiker. Det är synd eftersom det finns så många duktiga svenska designers, tycker Lotta Ahlvar.