På den gotländska landsbygden har många stora problem med att upprätta snabba, pålitliga internetkontakter. I en del fall säger Telia blankt nej och kan inte tillhandahålla uppkoppling via adsl-modem. På andra platser fungerar det uselt och långsamt med mobilt bredband, medan andra har problem med sin radiolänkuppkoppling från Geab.

Mycket för pengarna
Lösningen för allt fler kan bli fiberkabel och det är just vad man satsar på i nämnda socknar.
Med fiber i marken går kontakterna blixtsnabbt. Inte blir det särskilt dyrt heller med tanke på att man genom en och samma "sladd" får telefoni, bredband till datorn med hastigheterna 100 megabit in och tio ut, samt tv med 17 kanaler. Sockensatsningen kostar varje abonnent 12 500 kronor i investering plus 300 i månaden.
- Det här är ett fantastiskt roligt landsbygdsprojekt och ett bra exempel på hur man kan satsa på landsbygden med hjälp av EU-pengar, konstaterade kommunstyrelsens ordförande Eva Nypelius (C).
- Att bygga infrastruktur är mycket viktigt för Gotlands framtid och jag tror att vi kan dra goda lärdomar av det här projektet som vi sedan kan gå vidare med till andra delar av Gotland, sa hon och invigde genom att gräva sitt livs första grop med en stor grävmaskin.

Snabbt jobbat
Projektet i Väte-Hejde-Atlingbo leds av Eva Pettersson på LRF och hon berättade hur man gått till väga.
Hela satsningen har forcerats från idékläckning och förstudie vintern 2008 till projektansökan hos Leader i våras och till nu, när maskinerna gräver och allt ska vara klart och inkopplat före 1 januari.
En av förutsättningarna var att minst 220 hushåll skulle skriva kontrakt på anslutningen. Den gränsen passerades raskt.
Tomas Björkqvist, ordförande i Hejde-Väte fiber ekonomisk förening, nämnde en annan positiv sak:
- Det har varit fascinerande att se hur grannar gått samman och hjälpts åt, grannar som annars inte alls kan jobba ihop. Det finns en enorm kraft i det här projektet, nästan alla säger att de självklart vill vara med.

Frivilligt arbete
Satsningen bygger på 18 000 timmar frivilligt arbete. I stora drag handlar det om att sockenborna svarar för grävarbetena. Leader har gått in med 6,4 miljoner kronor.
- Vi har redan mött folk som sagt att nu kan dom flytta ner till Gotland och bo och arbeta här tack vare det nya snabba bredbandet.
Många av de nya bredbandskunderna är företag, främst inom lantbruksnäringarna.