- Det är målet men än är vi inte där. Hittills har vi ett samarbete och köper kungens djur, men vi har ännu inte levererat något kött till hovet.
Det säger Odd Norman, lantbrukare som tillsammans med makan Maud driver Ejmunds gård.
Han berättar att Ejmunds sedan några år tillbaka köper kalvar från kungens djurbesättning på godset Stenhammar utanför Flen.
- Avelsdjuren är en korsning mellan Simmental och Angus, som heter Simgus. Det är ett fint, härligt marmorerat kött som hängmöras i tre veckor, berättar Odd Norman.

Kungliga djur
Simgus är en gotländsk variant av Kobe-kött som utvecklas vid sidan av den vanliga produktionen på Ejmunds.
På Gotland föds Simgus upp med gårdens egenproducerade foder och med inköpta restprodukter som morötter, potatis och öldrav. Dessutom får biffdjuren massage vilket är viktigt för att ge köttet hög kvalitet.
Kocken Fredrik Malmstedt som driver gourmetkrog på Gotland är en av Odd Normans rådgivare. 50 kvadrat i Visby är en av landets stjärnkrogar som serverar Simgus från Ejmunds. Det gör även Fabriken på Furillen samt en restaurang i Riga.
Hovet har ännu inte köpt kött från Ejmunds. Men förra hösten gjorde prins Carl Philip gårdsbesök med lunch. Och i veckan som gått har Ejmunds haft kungligt kockbesök.

Krönta affärsrelationer
- Idag beviljas hovleverantörskap bara av H.M. Konungen och H.M. Drottningen. I framtiden kommer kanske kungabarnen också att utnämna sina egna hovleverantörer.
Det berättar Maria Gunnarsson som tillsammans med maken Gunnar är redaktörer och författare till boken "Konung Carl XVI Gustafs hovleverantörer".
Boken kom ut 1999 och nu väntar en ny utgåva. Via en hemsida håller redaktionen intresserade ajour med fakta och allt som rör dagens hovleverantörer.
- För att bli utnämnd till Kunglig hovleverantör måste företaget ha bedrivit verksamhet i minst fem år och ha skött sin ekonomi på ett klanderfritt sätt. I listan över de i dag 130 hovleverantörerna är bara Gotland, Närke och Lappland de landskap som som saknas, säger Maria Gunnarsson.
Hovleverantörsemblemet, det stora riksvapnet med texten "Kunglig hovleverantör", får bara användas av företag som blivit utnämnda till Kungliga Hovleverantörer.
Företag som säljer varor eller tjänster till kungahuset kan ansöka om att bli Kunglig hovleverantör om företaget är registrerat i Sverige och leveranserna har pågått länge och är regelbundna.
- Utnämningen är ett bevis på att företagets produkter eller tjänster är uppskattade, noterar förste hovintendent Wilhelm Reuterswärd vid Kungliga hovstaterna (hovet) som besvarar frågor om hovleverantörskap.
Ett fåtal nya hovleverantörer tillkommer varje år. Själva utnämningen kostar inte något men om företaget önskar erhålla ett diplom, kan man få detta till självkostnadspris, 1500 kronor.