Det är Gotlands kommun som äger hamnen och hamnterminalen i Kappels-hamn. Redan i slutet av förra året tog kommunstyrelsen beslutet att man ska sälja hamnen, dock utan fiske- och småbåtshamnen. Anledningen är att kommunen inte anser att det är ekonomiskt försvarbart att bygga om hamnen så att den klarar modern färjetrafik.
I dagsläget är den för liten och de allra största båtarna kan inte lägga till. Bara de mindre snabbfärjorna nyttjar hamnen som reserv- eller nödhamn.
Den före detta hamnterminalen och biljettkontoret, har på senare tid varit en restaurang. Men nu är det en vattenskada i byggnaden, och därför får man inte driva restaurang där längre.

Lämna in anbud
För ett par veckor sedan annonserade Fastighetsbyrån Swedbank i Visby ut anläggningen.
Intressenterna har inte låtit vänta på sig.
- Vi har faktiskt varit där och visat upp anläggningen i dag (läs i går, onsdag). Det är flera som har varit där och tittat. De är helt klart intresserade, säger Tomas Lerman, fastighetsmäklare.
Inget utropspris är fastslaget. I stället får intresserade lämna in anbud.
- Vi har skickat ut flera anbudsunderlag. Vi hoppas att vi ska ha fått in dem till månadsskiftet. Det är inte lätt att veta vad en sådan här anläggning går för. Det är svårt att bedöma värdet av en hel hamn, säger Tomas Lerman.
Han vill inte namnge några av sina intressenter, men han uppger att det rör sig om flera stycken.
En av dem som ryktas vara intresserade av att köpa hamnen är Gotlandsflyg. Bolaget har tidigare gått ut och meddelat intresse för att starta färjetrafik.

"Ingen kommentar"
- Vi är absolut intresserade av att arbeta med andra kommunikationer än flyg. Men vi har sagt att vi ska börja jobba med det där i höst, säger Ola Mattsson, verksamhetschef.
Är ni intresserade av att köpa hamnen i Kappelshamn?
- Jag kan inte kommentera det där. För jag kan inte säga hur våra planer kommer att bli. Hamnen är till salu och jag kan inte säga om vi är intresserade av den eller inte.
Innan hamnen säljs, måste kommunen godkänna och ta beslut kring försäljningen. Så det kan dröja flera månader innan försäljningen är klar.