Fideli Pettersson var i Ljugarn för att hälsa på sina föräldrar när hon på tisdagseftermiddagen upptäckte den märkliga väderförändringen.

 

- Jag och min pappa var på väg till affären när stora svarta moln plötsligt drog in. Pappa höll på med veden så min första tanke var att det skulle blir regn och att det var bäst lägga över veden med en presenning.

Artikelbild

 

Men regnet lät vänta på sig. I stället började molnen röra sig i en cirkel. Det gick väldigt fort och på himmeln formade sig märkliga molnfigurer.

 

- Det började blåsa jättemycket. Det bildades som en lång ”korv” av moln på längden, säger Fideli Pettersson.

 

Vinden väckte upp löv och grus från marken och snart regnade stoft i luften.

 

- Så såg vi borta över åkern – det såg ut som om något rörde sig över marken. Säden la sig ner och träden böjdes. Grejer kom flygande: blomkrukor, badleksaker, trädgårdsmöbler.

 

Fideli, hennes pappa och granne gjorde sitt bästa för att hålla sakerna på plats medan tromben drog förbi nedanför på åkern. Tio minuter senare var allt stilla.
 
- Vi var helt fascinerade! Det gick så fort från att den bildades till att den försvann. Jag har aldrig sett något sådant tidigare.

 

En stund senare tog Fideli och hennes pappa en tur med bilen för att kika på förödelsen men det som mötte dem förvånade.


- Det var som en linje genom Ljugarn – trädgårdsmöbler som hamnat hur som helst och takplattor som ställt sig upp – men vänster och höger om den linjen märktes ingenting. Säden ligger fortfarande som en gata över åkern.

 

Ett extrem lokalt oväder med andra ord, som kom från sydväst och sen försvann ner mot havet. Ingen människa ska ha skadats men en del lär ha fått problem med egendom som påverkats av den kraftfulla vinden.

 

- Grannens flaggstång blåste ner och gick i tre delar, berättar Fideli Pettersson.