Föräldrarna har hävdat av att pojken skulle fara illa av att gå i skolan, och har istället velat ge honom hemundervisning.
- Han mår dåligt av att befinna sig i en stressig, stimmig miljö, förklarade pappan i en intervju med GT i våras.
Föräldrarnas önskemål klingade ohörda.
Enligt skollagen ska alla barn gå i skolan, slog kommunen fast. I februari beslutades att föräldrarna skulle betala 250 kronor i böter för varje dag sjuåringen uteblev från undervisningen, men föräldrarna betalade inte.

Nästan kidnappning
Familjen, som bor på södra Gotland, planerade att flytta till Indien för att arbeta med ett humanitärt projekt.
Men resplanerna grusades för fyra veckor sedan, endast minuterna innan planet skulle lyfta. Polismän kom ombord och tog familjen till en lokal på Arlanda flygplats, därefter fördes sonen i väg.
- Vi blev fullständigt överraskade och chockade. Min fru kollapsade, berättar pappan i ett mejl till GT.
- Kidnappning är ett starkt ord att använda, men när jag ser på händelsen så här efteråt är det inte långt från verkligheten, skriver han.
Beslut om att omhänderta barn är mycket ovanliga på Gotland. Enligt Gustaf Hoffstedt (m), socialnämndens ordförande, sker det endast någon gång på år.

Ett misslyckande
- Varje gång man tvingas till polishandräckning när det gäller ett barn är ett misslyckande, men det fanns tungt vägande skäl. Det spelar ingen roll vad föräldrarna vill, alla barn ska gå i skolan.
Hoffstedt hänvisar till Sonia Landin (s), som enligt Hoffstedt fattade beslutet.
Men Sonia Landin är inte beredd att svara på några frågor, när GT ringer.

"Jag är för ovan"
- Nja, beslutet fattades inte bara av mig utan av nämnden, så ordföranden var faktiskt också med. Det är ett väldigt känsligt ärende. Jag vågar inte säga någonting, jag är alldeles för ovan vid sådant här. Säger jag något så trampar jag säkert i klaveret, det brukar jag göra.