- Det verkade lagom stort och lagom långt bort. Man hinner plocka blommor på vägen, sa Sara Andersson.
Och de tyckte sig ha gjort ett bra val.
- Hittills är det ju bra! Det hade kunnat blåsa lite mindre bara, konstaterade Christina Brandt.
Vid Polhemsgården i Tingstäde har man firat midsommar sedan början av 50-talet. I år, precis som förra året, var det omkring 300 personer som kommit dit för att dricka kaffe, köpa lotter och umgås. Och dansa runt stången förstås.
Norra Gotlands folkdansgille, både barn- och vuxensektionen inledde dansen. Tillsammans med gruppen "Mer eller mindre" ledde de också ringdansen.
Tony Hunt, som var på plats och filmade en snutt till kvällens Keno-dragning brukar säga att Tingstäde är det bästa midsommarfirandet på hela Gotland.
- Men så bor jag ju här också, erkände han.

Midsommar på däck
I Visby hamn åts en traditionell midsommarlunch på en ovanlig plats. Marinens segelfartyg Falken anlände Visby under natten mot midsommarafton och på eftermiddagen var det långbord på däck. Men först skulle båten putsas.
- Det blåste och regnade för mycket i  går kväll så vi kunde inte göra det innan vi gick i hamn, berättade Viktor Billström från Visby.

Livserfarenhet
Sedan mitten av April gör han lumpen på båten, som har säte i Karlskrona. Även om han får vara uppe på däck och "dra i tampar" ungefär hälften av tiden, så är han egentligen kock ombord.
- Vi är fem stycken och man kan inte vara mer än två nere i byssen.
Förutom de fem värnpliktiga kockarna är de åtta befäl och tjugofyra elever ombord. Nu kom de från Stockholm och i går, söndag, seglade de vidare mot Göteborg. Där räknar de med att vara framme på torsdag.
- Men man kan aldrig veta, det beror på vädret, säger Viktor Billström.
När han mönstrade berättade han att han tyckte om att laga mat. Då fick han välja mellan att vara på en segelbåt och en Visbykorvett. Han valde segelbåten och har inte ångrat sig.
- Jag trivs otroligt bra, trots att det ibland kan vara hårt väder. Det är tufft att jobba då, särskilt om man är sjösjuk. Men det går.
Det bästa med tiden ombord är livserfarenheten och ansvaret.
- Det blir en härlig stämning ombord, man lever väldigt nära inpå varandra. Om inte vi fixar byssan så funkar inte båten, säger Viktor Billström och syftar på att det måste finnas mat till besättningen för att alla ska orka jobba.
Efter midsommarlunchen fick han permission. Då blev det midsommarfirande i hemstaden Visby.