Striden om villavagnar och stugor på Snäcks camping går vidare.
Under utredningen om den överklagade detaljplanen för området upptäckte personal från Boverket för en dryg månad sedan att det fanns fem villavagnar för mycket jämfört med bygglovet.
Och åtta av de stugor som det tidigare fanns tillfälliga bygglov för används för uthyrning, trots att de numera bara får användas som förråd.

Sätter ned foten
Byggnadsnämnden anser sig nu tvingad att sätta ned foten och kräver dels att de fem villavagnarna tas bort, dels att de åtta stugorna plomberas.
Det ska ha skett senast den 15 juli, annars faller ett vite på 120 000 kronor för villavagnarna och 128 000 kronor för stugorna ut. Tillsammans 248 000 kronor. Varje påbörjad kalendermånad.

Räknas som svartbyggen
Till det kommer att byggnadsnämnden beslutat om både byggnadsavgift och tilläggsavgift på sammantaget 187 000 kronor för de 13 objekten, eftersom de räknas som svartbyggen.
De rekordhöga vitena har satts utifrån uppgifter om vad det kostar att hyra stugorna och vagnarna.
- Stugorna annonseras för boende på nätet trots att de bara får användas som förråd, säger stadsarkitekt Carin Johansson.

Följer reglerna
- När det gäller svartbyggen är det bara att följa reglerna. Det finns inget utrymme för tyckande, säger Lars Thomsson (c), ordförande i byggnadsnämnden.
En som tycker är däremot Pigge Werkelin, delägare i Snäcks camping. Han blir mycket upprörd när han får reda på byggnadsnämndens beslut.

"Helt orimligt"
- Det blir tre miljoner kronor i vite för ett år. Det är helt orimligt! Det måste vara det högsta vite som dömts ut på Gotland. Och då pratar vi om husvagnar och uthyrningsstugor - på en camping!
- Det här kommer att knäcka Snäcks Camping, och det är grunden för den andra verksamheten på ön så det kommer att få konsekvenser för dem, säger Pigge Werkelin.
Så det innebär att satsningen på till exempel Slite Strandby är i fara?
- Just i dag känns det så. Men man ska inte ta beslut när man är upprörd, och jag brukar kunna vända på saker och ting, säger Pigge Werkelin.
Han klandrar kommunen för den uppkomna situationen.

Kommunens fel
- Vi har blivit lovade sedan länge att detaljplanen skulle vara igenom. Men nu har ju Boverket sagt att planen är för dålig. Varför har det här tagit sex år? Det är kommunen som har satt oss i den här situationen.
Pigge Werkelin förklarar också varför det inte bara är att stänga stugorna och ta bort vagnarna.
- Vart ska människorna som vi hyrt ut till ta vägen? Anläggningen är full - vi håller redan på att fylla den till nästa års politikervecka.