Det var i betesmarkerna vid Hoburgsklippan som dagens, och kanske årets, fångst gjordes av ringmärkarassistenten Bengt Johnsson från Nynäshamn. Det var han som råkade vittja nätet med ovanligt fint främmande.
Ringmärkaren Leo Larsson fick sedan dokumentera fyndet och fästa ringen på raritetens ena ben innan den fotograferades och släpptes igen. Då hade den tredje i gårdagens team i Sundregruppen, Åsa Steinholtz, också sett fågeln och lyckligt kunna sätta ännu ett kryss i artlistan.
- Det är så vitt vi vet det allra första fyndet av arten på Gotland och det sjätte någonsin i Sverige, berättar Leo Larsson.
Tidigare observationer i Sverige har gjorts på Öland, i Värmland och i Östergötland
Sammetshätta, Sylvia melanocephala på latin, har en släkting i Sverige som heter svarthätta. Sammetshättan har mycket arttypiskt röda ögon som framgår av bilden. Den mer sammetsbetonade arten har sin utbredning i södra Europa samt österut. Leo Larsson berättar att han själv sett den i Kroatien.
Senare på dagen återupptäcktes fågeln av två andra fågelskådare, inte långt från platsen där den släpptes. Och vem vet, den kanske finns kvar i Sundre ännu en tid...