Det är ännu tidigt på säsongen, men Monica Olsson har redan klippt ner sina rosor.
- Man brukar säga att det är dags när björken har fått musöron, men vi har så pass milt klimat på Gotland att man kan klippa dem redan nu.
Rabattrosorna klipps ner rejält, hon lämnar tre-fyra knoppar från jorden räknat.
En av rosorna har drabbats av barkfläcksjuka. På grenen syns mörka fläckar och allt sådant ska klippas bort.
- Men släng inte i komposten! varnar hon.
Detsamma gäller alla typer av sjukdomar och ohyra. Klipp bort allt som är smittat och bränn helst växtdelarna så att sjukdomen/ohyran inte sprids.

Får vänta i komposten
Komposten kan faktiskt användas till mer än avfall. I de kompostlådor som stått en tid och börjar bli till fin jord planterar Monica Olsson tillfälligt de lökar och plantor som inte fått någon plats i trädgården ännu. Det är påskliljor som gjort sitt i blomkrukorna, revplantor som inte får plats i jordgubbslandet och olika perenner som vuxit ur sina rabatter.

Trädgårdspassioner
Monica Olsson har tre särskilda passioner i trädgården. En är tulpaner, en passion som hon snart kan njuta av till fullo när de närmare tusen lökarna slår ut.
Hon får något speciellt i rösten när hon visar på de små mörkröda stjälkarna av olika pionsorter som just börjat titta upp ur jorden. En uppstammad buskpion har fått sällskap av nya skott som kommer upp ur jorden.
- Planterar man den djupt så kan även den vedartade pionen skjuta nya skott från roten.

Randiga tomater
Den tredje passionen, och jag vågar gissa på den största, är tomater.
- Jag hade tjugotre sorter förra året, men det blev lite för många. Så i år har jag bara tretton.
Att köpa tomater från affären går nästan inte, inte när man vet hur gott en tomat kan smaka. Men det är inte bara smaken som fascinerar henne. När antalet sorter skulle bantas var det flera röda sorter och sorter som är lika som inte längre fick vara med.
Favoriten är en grönrandig tomat som heter Green Zebra och som smakar vindruva. En annan är den nästan svarta plommontomaten Chio Chio San.

Tomt i växthuset
- Tomat är en grönsak som man verkligen använder. Det är härligt att göra en sallad med tomater i olika färger.
Men än står växthuset övergivet. De små tomatplantorna som såddes i slutet av mars står och lapar sol på fönsterbrädorna i köket. Inte förrän runt 10 juni, när risken för frost är över, får de flytta ut i växthuset.