Det säger Jan Emanuel Johansson om det kritiserade försöket att hyra ut sitt hus i Visby för 35 000 kronor i veckan, i en exklusiv intervju med GT.

Det var för en dryg månad sedan som det avslöjades att den socialdemokratiske riksdagsmannen Jan Emanuel Johansson försökte hyra ut sitt hus i Visby innerstad för 35 000 kronor i veckan i sommar.

Champagne-sprut
Johansson fick mycket kritik, främst från de egna leden, och ett kort men intensivt mediadrev slutade med att han bokade av de hyresgäster han hade och sålde huset i förtid.
På sin egen blogg har Jan Emanuel Johansson uttryckt ånger över både prissättningen och sättet som uthyrningen gick till på. Men egentligen tycker han inte att han gjorde något fel.
- Expressen kallade mig "Girige Janne", och det har framställts som att jag letade ensamma änkor som jag skulle hassla alla pengar av. Men det var det aldrig fråga om.
- Vad det handlade om var att under några sommarveckor hyra ut till organisationer och andra som har råd att betala. Under de veckorna sitter det "über-brats" på krogarna i stan och sprutar champagne för lika mycket pengar som jag skulle ta i hyra. Jag hade inte haft dåligt samvete för att hyra ut till dem, säger Jan Emanuel Johansson.

Inte bra för partiet
Men nu är huset sålt. Och saken är utagerad också inom partiet, enligt Johansson.
Tror du inte att ditt agerande kan tolkas som en omvändelse under galgen?
- Det är det nog många som tolkar det så. Men det här var inte bra för partiet, och jag vill inte göra något som är dåligt för partiet. Min familj kommer i första hand, sedan kommer partiet och därefter mina företag.
Tycker du att man kan ställa högre krav på politiker än på andra, att till exempel inte göra något omoraliskt?
- I vissa bitar har man ett större ansvar som folkvald. Man representerar inte bara sig själv.
Är det skillnad på vilken sida om mitten man tillhör?
- Absolut. Samma dag som en tidning ägnade nästan ett helt uppslag åt mig gavs bara tio procent av det utrymmet åt en nyhet om att en borgerlig politiker hade tjänat 72 miljoner kronor på att sälja ett företag till en fond som han själv basar över.

Gjort mycket dåligt
- Man tycker att jag som hade en fattig uppväxt och är socialdemokrat borde ha upplåtit huset gratis åt hemlösa. En borgerlig politiker hade fått ryggdunkar och kommentarer som "Vilken bra affär du gjorde!".
Finns det något hos dig själv som bidrar till uppmärksamheten?
- Jag har en bakgrund, en uppväxt, ett utseende och erfarenheter som inte är vanliga hos riksdagspolitiker.
Som vadå?
- Jag har gjort mycket dåliga saker i livet som jag inte är stolt över. Men jag har också träffat uteliggare, fängelsekunder och missbrukare. Jag har hållit folk i famnen när de har tänt av. Jag tror inte att det finns någon som har något att lära mig när det gäller socialpolitik.

Utslussningsboende
Tror du att du uppfattas som en belastning för partiet?
- Jag har aldrig hört någon säga det. En belastning blir man när vågskålen väger över åt fel håll. Min styrka och min svaghet är att jag gör saker. Jag gör hellre tio saker även om två går fel än att inte göra något alls. Om man vet vad som är fel men inte gör något åt det är man en lort.
Hur mycket hade du uthyrt egentligen?
- Det var tre veckor som var klara, 20 000-25 000 för Almedalsveckan och mellan 10 000 och 20 000 för två veckor till. Tanken var att huset skulle ha sålts efter sommaren, men när det här hände bokade jag av uthyrningarna och sålde tidigare.
Vad var tanken med att köpa huset från början?
- Att det skulle vara ett utslussningsboende, sista steget i en behandling. Men det var ingen bra idé att ha elever boende tillsammans, och Visby på sommaren är ingen bra stad för utslussning. Det är för många frestelser. Man kan säga att det var ett felköp.

Delade uppfattningar
Har det kommit något gott ur den här affären?
- Nja, det var några pr-strateger som gratulerade till mediaexponeringen. Men jag kan inte dela den uppfattningen.