En man sköts ihjäl av polis när demonstranter attackerade en postering i staden Abepura och tre personer dödades och två skadades när papuaner attackerade inflyttade indoneser med knivar.

I ytterligare ett fall dödades en fyraårig flicka när ett förråd med bränsle började brinna under oklara omständigheter på ön Biak.

När vallokalerna stängde klockan sju svensk tid stod folk fortfarande och köade för att lägga sin röst men enligt valarbetare skulle de ändå ges möjlighet att rösta. Omröstningen stötte på logistiska problem med alltifrån felaktiga röstlängder till förvirring gällande nya röstningsförfaranden.

Över 170 miljoner människor på omkring 17 000 öar är röstberättigade i valet, där tusentals kandidater ställer upp.

Indonesiens parlamentsval är inte bara en logistisk utmaning, utan avgör om världens folkrikaste muslimska nation kan fortsätta reformeras.

Parlamentets sammansättning ger en fingervisning om hur det viktigare presidentvalet i juli, då sittande president Susilo Bambang Yudhoyonos väntas kandidera till och vinna posten, kommer att gå.

Vinner Yudhoyono kan han fullfölja sin redan inslagna reformistiska linje, som kan locka till sig välbehövliga investeringar, skapa jobb och få fart på tillväxten.

Yudhoyono bildade 1994 Demokratiska partiet (PD). Partiet har profilerat sig som reformsinnat med korruptionsbekämpning som en av de viktigaste frågorna - och det kan behövas: Indonesien räknas som ett av världens mest korrumperade länder med ett oförutsägbart rättsväsende med stora brister.

Men Yudhoyonos trovärdighet som hårdför korruptionsbekämpare har fått sig en törn sedan hans son - även han politiker - anklagats för att ha köpt röster. Uppgifterna har tillbakavisats av PD.