I går presenterades ett treårigt projekt med målsättning att få stopp på den plundring av åkermark som förekommer under främst vår och höst.
Det är då bönderna plöjer åkrarna och då som forntida skatter av alla de slag kommer upp till ytan.
- Vi hoppas på en drastisk förändring, säger länsantikvarie Majvor Östergren.

Två arkeologer anställs
Tack vare ett ekonomiskt bidrag på cirka 400 000 kronor för arbetet enbart i vår, kan man nu ha två personer anställda för att enbart syssla med dokumentering av platser där man anser att det finns extra stor risk för plundring.
Arkeologerna Jonas Paulsson och Dan Carlsson kommer att sköta det mesta av det praktiska arbetet.

Boplats i Levide
Redan i går undersökte de sin första åker för året, hos Jan Nilsson i Levide. Där gjordes fynd av 100 mynt 2002, och ytterligare 35 mynt samt andra föremål från vikingatiden 2005.
- Vi tror att det finns en boplats här också, säger Dan Carlsson, när han och kollegan guidar GT över åkern - där Jonas Paulsson genast gör ett fynd med hjälp av sin metalldetektor: ett halvt, arabiskt mynt.
- Det är nog från 900-talet, tror Dan Carlsson efter att ha borstat av det mesta av jorden och inspekterat det till synes oansenliga metallstycket.

Växande problem
Skattplundring är ett växande problem på Gotland, och sedan 1980-tal är det bara fyra personer som faktiskt har dömts för brottet.
- I år ska vi avsätta personal till det här i större utsträckning än tidigare, säger Ulf Bogren på polisens kriminalunderrättelsetjänst.

500 platser
Polisen är dock inte ensam i satsningen. De ingår i projektet tillsammans med länsstyrelsen, riksantikvarieämbetet, Gotlands hembygdsförbund, Högskolan på Gotland och LRF.
Dan Carlsson har kartlagt alla tänkbara platser för fornfynd och funnit runt 500. Av dessa anses 100 vara extra utsatta, på grund av att de ligger avskilt till.

Extra bevakning
Dessa platser kommer man nu att bevaka extra noggrant och undersöka för att se vad som kan tänkas finnas där. I och med att man i år har större ekonomiska muskler i brottsbekämpningen, kommer också nya metoder att användas.
- Vissa områden kommer att larmas, med ny digital teknik, avslöjar länsantikvarie Majvor Östergren.