Rädda Barnen på Gotland startar i dag en insamling för barnen i Gaza.
- Vi är mycket oroliga för barnen i Gaza. Redan innan de nuvarande stridigheterna bröt ut befann de sig i en mycket svår situation. Nu är det totalt kaos, säger Rädda Barnens ordförande på Gotland, Kerstin Blomberg, i ett pressmeddelande.

Drabbas värst
Som i alla krig och katastrofer drabbas barnen värst. I Gaza är 30 procent av de som dödats och 45 procent av de skadade barn eller kvinnor.
De rapporter som Rädda Barnen nu får från Gaza säger att barnen är skräckslagna och sitter apatiska.

Matpaket
Rädda Barnen har funnits i Gaza under lång tid och driver många olika projekt, men striderna begränsar verksamheten. Nu koncentrerar man sig på att få in matpaket och hygienartiklar till familjer i området samt sjukvårdsmaterial till sjukhusen.
Cirka 10 000 matpaket har man kunnat leverera de senaste dagarna, trots striderna.
Även Röda Korset finns på plats i Gaza och ger stöd till dem som drabbas.
Svenska Röda Korset meddelade i går att man startar en insamling med målet att skänka tio ambulanser till palestinska rödahalvmånen.
5,1 miljoner kronor behövs och pengarna samlas delvis in via bössinsamlingar, bland annat här på Gotland.

Manifestation
Rädda Barnen riktade i går en uppmaning till alla inblandade parter att omedelbart återuppta vapenvilan. Samma uppmaning kommer också från en bred gruppering av vänsterorganisationer på Gotland.
- Stoppa våldet i Gaza, återuppta vapenvilan, manar socialdemokraterna, vänsterpartiet, miljöpartiet, LO, ABF, S-kvinnor samt SSU på Gotland.
På lördag arrangerar dessa organisationer en stor antivåldsmanifestation på Östercentrum i Visby. Alla som vill protestera mot våldet i Gaza inbjuds att delta.