Stor analys av rökt smörgåsskinka Testfaktas laboratorieanalys av nio olika sorters  smörgåsskinka visar på stora skillnader i tillsatser.

Se PDF:en här!
Fetma, allergier och leverskador.
Trots nya forskarlarm får nästan hälften av skinkorna sin smak från tillsatt glutamat.
Det visar Testfaktas analys av nio fabrikat av rökt smörgåsskinka.

I Storbritannien är det portförbjudet hos flera av de största livsmedelskedjorna och i USA skyltar restauranger med att deras mat inte innehåller ämnet.
I Sverige däremot hittar man tillsatt glutamat, ofta syntetiskt framställt, i nästan varannan rökt smörgåsskinka – bland annat i skinkorna från Coop och
ICA Gott Liv. Det visar den analys som Testfakta låtit laboratoriet Eurofins i Lidköping göra.
– Jag blir väldigt förvånad att Coop som säger sig ta ansvar och lyssna på konsumenterna fortfarande tillsätter glutamat. Eller ICA Gott Liv som marknadsför sig som hälsosamma. Det är närmast skandalöst, säger Bengt Igelstam, ordförande i Sveriges konsumenter i samverkan.  

Artikelbild

Lithells-Relativt hög halt av glutamat

Riskerna med smakförstärkaren glutamat har debatterats flitigt den senaste tiden. Ämnet finns naturligt i många livsmedel och precis som salt behövs det för att vissa av kroppens funktioner ska fungera ordentligt. Men flera nya forskarstudier kopplar ihop för höga doser av glutamat med risker för bland annat fosterskador, olika former av allergiska besvär, lever- och nervskador samt fetma.
– Glutamat blockerar ett av våra viktigaste mättnadshormoner i hjärnan vilket gör att vi äter mer av produkten.  Dessutom minskar glutamat kroppens egen fettförbränning, säger Charlotte Erlanson-Albertsson, professor i medicinsk och fysiologisk kemi vid Lunds universitet.
  
När det gäller övriga hälsorisker bygger forskningen främst på djurförsök.
Och på Livsmedelsverket anser man inte att det finns i någon anledning
till nya rekommendationer eller regeländringar.
– Vi anser inte att det framkommit några vetenskapliga bevis för att glutamat skulle vara farligt för människor i de doser det handlar om. Visst kan det
finnas de som är överkänsliga. Men eftersom tillverkaren måste deklarera tillsatser går det ju att undvika produkter med tillsatt glutamat, säger Nils-Erik Ilbäck, professor på toxikologiska enheten på Livsmedelsverket.
 
Men det är en ståndpunkt som inte Charlotte Erlanson-Albertsson köper. 
– Det här går ju inte att testa på människor och därför borde Livsmedelsverket
ta den forskning som gjorts på djur på allvar och använda sig av försiktighetsprincipen.

Hon anser också att märkningen av glutamat borde bli bättre.
– Det räcker inte att det bara står E621 i innehållsdeklarationen.
Vem fattar vad det betyder som inte är insatt, säger hon.

På ICA är man väl medveten om den debatt som varit kring glutamat
och enligt Jenny Egeland på företagets presstjänst är man nu på väg
att ta bort tillsatsen ur hela sitt charksortiment.
– Men vi gör det inte av hälsoskäl utan för att konsumenterna vill det.
Enligt Livsmedelsverket är glutamat helt ofarligt. Vi måste dock först säkerställa att skinka och andra produkter inte förlorar i smak. Så någon tidsplan
kan jag inte ge, säger hon. 

Även Coop har känt av konsumenttrycket.
– Det är tydligt att våra konsumenter vill ha renare produkter med färre tillsatser. Vår ambition är att nya skinkor utan tillsatt glutamat kommer att finnas i butik någon gång i mars 2009, säger Magnus Frisk, informationschef på Coop.

Artikelbild

ICA Gott Liv - Högst halt av tillsatt glutamat

Martin Hansson / Testfakta