Att leta tryffel medelst hund är en populär syssla i Italien, där tävlingar i ämnet pågått under lång tid. Men utanför Italien har ingen visat intresse för tävlingar för tryffelhundar.
Förrän nu.

Gotländsk trio
Ulla Berglund, Camilla Bäckman och Jane Ekström är den gotländska trio som ligger bakom tävlingen.
- Från vår sida är det här framför allt ett sätt att främja rasen och bevara intresset för den. Om inte man bibehåller hundarnas sökvilja kan den lätt försvinna, och då har vi till slut inga tryffelhundar kvar, säger Ulla Berglund, som själv avlat tryffelhundar - av den italienska rasen lagotto romagno - i många år.

Sökte klokt
Tävlingen i Rute i går lockade 45 känsliga nosar till start.
De delades in i två klasser, en tävlingsklass och en prova-på-klass.
En av gotlänningarna - ungefär hälften av deltagarna kom från Gotland - i tävlingsklassen var Rutebon Carina Ahlqvist med hunden Dessi.
- Det gick riktigt bra. Dessi sökte klokt, lugnt och sansat, säger Carina Ahlqvist, om hunden som fyllde fyra år i fredags och som varit tryffelletare sedan hon var fem månader gammal.
- Hon tycker om tryffel, så man måste hejda henne innan hon hinner äta upp den hon hittar. Hon söker även om vi bara är ute och promenerar.
I tävlingen fick varje hund tio minuter på sig att söka igenom ett visst område, där tryffel förvisso finns naturligt men där fyra tryfflar placeras ut för varje hund - detta för att man ska kunna garantera att det finns tryffel att finna för varje deltagande vovve.
Domarna - inresta från Italien (!) - bedömer, förutom antalet funna tryfflar, också hur hunden söker och hur samarbetet mellan hund och husse/matte fungerar.
Tävlingsklassen vanns av Romas Tartuffs Cesario, ägd av Agneta Nordström. I prova-på-klassen segrade Risungs Pucko, med ägare Ulf Gustafsson som bor växelvis på Lidingö och Gotland.