Till tävlingen nästa helg har Gotlands Tryffelförening i samarbete med Svenska Lagotto Romagnoklubben bjudit hit två italienska domare.

 

Tävlingen är främst till för den italienska hundrasen Lagotto Romagno som används särskilt just för tryffelsök.

Artikelbild

 

Under tävlingen kommer 40-talet hundar tillsammans med sina ägare få söka efter tryffel och sedan bli bedömda av de hitflugna domarna.

 

Bestämda regler 

-Grundregeln är att hunden får tio minuter på sig att arbeta inom ett bestämt område. Sedan dömer domaren efter hur hunden jobbar, hur den lyder sin förare och hur den markerar när den väl hittat tryffel, säger Camilla Bäckman som är en av tre initiativtagare till tävlingshelgen.

 

Camilla Bäckman säger att listan är lång över de olika bedömningsregler som finns, och att de mer eller mindre har anpassats efter just den här rasen.

 

Två klasser kommer att tävla under lite olika förhållanden. Den ena klassen är en ren tävlingsklass där reglerna är strikta, och den andra klassen som är lite mer förlåtande.

 

-Som en prova-på-klass kan man säga, säger Camilla Bäckman.

 

Tävlingen kommer att hållas vid Risungsgård i Rute där Ulla Berglund bor, som även hon är en av initiativtagarna. Den tredje som håller i arrangemanget är Jane Ekström.

 

Gott om tryffel 

Tryffel sägs det finnas gott om på Gotland, och Camilla Bäcman berättar att den trivs på typiska gotländska ängen.

 

-Marken bör ha ett ph-värde på mellan 7 till 7,5 och så måste det finnas värdträd så som ek och hassel.

 

Även många villaträdgårdar kan ha gott om tryffel menar Camilla. Men allemansrätten gäller inte för detta svarta guld, som helt tillfaller markägaren om man inte gjort upp om något annat.

 

-Du får ungefär 5 000 kronor för ett kilo tryffel, men då ligger det ju så klart en hel del arbete bakom, fortsätter Camilla.

 

Själv har hon två tryffelhundar av rasen Lagotto Romagnolo, som båda ska vara med på tävlingen nästa helg.