Apoteket är numera helt beroende av en fungerande bredbandsuppkoppling för att kunna expediera kunder som ska hämta ut medicin på läkares recept. Det gäller alltså inte bara elektroniska recept, utan även de vanliga gula receptlappar som läkare fortfarande skriver ut.
Agneta Jakobsson, t f chef på Apoteket Liljan på Östercentrum, förklarar att allt numera måste dokumenteras elektroniskt för att kunderna ska kunna få del av högkostnadsskyddet och rabatter på läkemedel. Blir det fel på bredbandsuppkopplingen kan apotekskunderna alltså inte få ut sin receptbelagda medicin.

Kund-strul
I måndags morse kraschade Telias bredband vid två apotek i Visby. Apotekets datasupport fick besked om att två kretskort skulle bytas ut på Gotland och att bredbandstrafiken skulle fungera som vanligt vid lunchtid på måndagen.
Då bredbandet inte kommit igång vid lunchtid, fick man besked om att uppkopplingen skulle fungera senast klockan 15. Så fortsatte det och inget bredband kom igång på måndagen.
Då apotekspersonalen kom till jobbet i tisdags morse kunde de konstatera att bredbandet fortfarande var ur funktion vid Liljan och Strandskatan och man fick fortsätta hänvisa receptkunderna till Apoteket Rosen på Skarphäll i Visby, eller till Gotlands fyra andra apotek i Hemse, Klintehamn, Slite och Roma, som alla hade fungerande bredbandsförbindelse.
Kundtrycket var stort på Rosen i Visby, men personalen hann med att ta emot alla.
- Det är inte lätt för äldre människor som har svårt att ta sig till andra apotek, påpekar Agneta Jakobsson vid Liljan i Visby.

Kretskorts-strul
Under tisdagen blev det liknande besked från Telia med olika tidsgränser då felet skulle vara avhjälpt, men ingenting hände.
Telias presskontakt Hans G Larsson uppgav på tisdag eftermiddag att det är ett kretskort i en server på Gotland som har orsakat felet:
- Ett nytt kretskort flögs till Visby klockan tio idag men när man skulle använda detta visade det sig att det inte fungerade. Vid elvatiden flög man ytterligare ett kretskort till Visby men inte heller detta fungerade. Nu har vi beslutat byta ut hela servern på Gotland och hoppas att bredbandet ska vara igång klockan 19.30 ikväll [på tisdagen, reds anm].
- Det är en rad olyckliga omständigheter som bidragit till att det dragit ut på tiden innan felet kunnat bli åtgärdat, sa Hans G Larsson och fortsatte:
- Av kostnadsskäl kan vi inte ha alla reservdelar i lager, lager binder upp pengar. Vi ser dock allvarligt på det här när tredje man drabbas.

Inga patient-strul
Eftersom Apoteket Strandskatan hade problem så påverkades även lasarettets egen läkemedelsförsörjning. Det var dock inga patienter som blev drabbade, eftersom lasarettet alldeles innan bredbandskraschen hade fyllt på sina läkemedelsförråd.

Kontant- och kortstrul
Även vid Swedbank i Visby drabbades man av bredbandsstoppet. Swedbank uppger att man endast kunde hantera begränsade summor under måndagen och tisdagen.
Signalen Hemköp i Visby liksom flera andra affärer har också drabbats av felet. Kunderna kunde inte handla med bankomatkort utan endast med kontanter.
Apotekets presschef Elisabeth Linge Bergman uppgav att om samtliga apotek på ön hade blivit utslagna av datafel så finns det nödrutiner att ta till. Dessa innebär att kunden inte behöver betala då man hämtar viktig medicin, utan i stället får betala senare via faktura.