Oskar Palmenfeldt är med i en kärngrupp på tio personer som har hållit på och planerat för den alternativa politikerveckan under vintern. Nu under veckan är de ett 60-tal som är engagerade och aktiva som jobbar ideellt för att få det att fungera.

Den alternativa politikerveckan har enligt Oskar Palmenfeldt bara blivit större och större. De har bättre lokaler och fler arrangemang än tidigare år och folk har blivit medvetna om att de existerar.

Han berättar att den alternativa politikerveckan kan ses mötesplats för politiskt intresserade som inte är engagerade i något politiskt parti. Det är en plattform för dem som är intresserade av att motverka orättvisor.
– Vi har ingen egen agenda och driver inga egna sakfrågor. Vi kan ses som en arena för dom som är intresserade.

Artikelbild

| Oskar Palmenfeldt är en av arrangörerna bakom den alternativa politkerveckan som hålls i St: Hans och på Konsthögskolan i Visby.

Oskar Palmenfeldt berättar att i år har det varit störst intresse kring klimataktionsgruppen Klimax och ett projekt en grupp tagit fram som är en skuggutredning av regeringens kulturpolitik. Det är tänkt att den ska presenteras samtidigt som regeringens kulturutredning senare i höst.

 

Svårt att synas 

Men trots att intresset har varit stort säger Oskar Palmenfeldt att det märks att det är många programpunkter och mycket att se under den vanliga politikerveckan i Almedalen. Han säger att det är svårt att få den uppmärksamhet de vill ha. 
– PR-mässigt har vi svårt att synas, då vi inte har några pengar till annonsering eller stora tält. Men vi har ändå märkt av ett stort intresse för de programpunkter vi har. Vi har nya perspektiv på saker.

Den vanliga politikerveckan har inte Oskar Palmenfeldt mycket till övers för. Han ser det lite som en tävling där man ska ha störst skyltar och tält och kunna dela ut så mycket gratisgrejer som möjligt. Och för att lyckas med det gäller det att man har pengar.
– Det är främst tunga politiker, lobbyister och folk från näringslivet som syns och hörs under politikerveckan. Det är en liten elit som styr den politiska agendan. Almedalsveckan är reserverat för de med mycket pengar.

Oskar Palmenfeldt förklarar att det under Almedalsveckan kostar massor av pengar att boka lokaler och hotellrum. Under den alternativa politikerveckan behöver deltagarna endast betala 90 kronor per dag för boende i en gymnastiksal och tre mål mat om dagen. Han berättar att alla deltagarna är väldigt nöjda med arrangemanget.
– Det är väldigt god stämning bland oss som bor här och det är inspirerande att träffa andra som är politiskt intresserade.