Det berättar Pigge Werkelin, som är med i det så kallade Visbyprojektet.
För mindre än tio månader sedan togs det första spadtaget i Norderstrand, till vad som blivit den största hotellinvesteringen som gjorts på Gotland.Man räknar med att notan kommer sluta på 330 miljoner kronor.
Ett stort lyxhotell står nästan klart med runt 130 rum. Dessutom ska det byggas omkring 120 bostadsrätter, med över 70 bungalows och 50 lägenheter. 30 bungalows är klara för inflyttning. Den första juli flyttade de första ägarna in. Lägenheterna står dock inte klara riktigt än.
- De är planerade att vara klara för inflyttning om 14 dagar, säger Pigge Werkelin.

"Jättesug"
Han berättar att 76 avtal om köp av bostadsrätter är undertecknade. Ytterligare omkring 15 bostadsrätter är tingade.
- Det är otroligt bra. Det finns verkligen ett jättesug efter den här typen av boende. Alla typer av människor har köpt en andel. Allt från kändisar och barnfamiljer till gotlänningar och stockholmare.
Han är nästan lyrisk när han berättar om byggprojektet. Att man på rekordtid lyckats bygga hotellet med de tillhörande bostadsrätterna. I mitten av augusti förra året började man bygga. Det mesta börjar falla på plats. Men området ser fortfarande ut som en byggarbetsplats.

Flera har flyttat in
- Vissa dagar har arbetarna jobbat 2 000 timmar på ett dygn, om man räknar ihop allas arbetstid. Det är vad en vanlig arbetare jobbar per år.
Exempelvis står bara grunden till poolen klar. Trots att en hel del byggnadsarbete återstår, har flera familjer valt att flytta in i sina bungalows.
- Alternativet var att de skulle flytta in i augusti i stället, när allt är klart. Men många ville flytta in redan nu. De kompenseras givetvis för att allt inte är riktigt klart trots att de bor här. Det blir inga avdrag på månadskostnader. De kompenseras på annat sätt.

Unikt koncept
Konceptet för Tott Resort är unikt. Bygget finansieras av pengar man får in från försäljningen av bostadsrätterna. Som ägare står en bostadsrättsförening. Stureplansgruppen är företagspartner med Tott Resort, som bygger. Ett driftbolag sköter anläggningarna.
Den billigaste bungalowen kostar 1,7 miljoner och den dyraste lyxsviten ligger på 9 miljoner kronor. De som köpt en bostadsrätt har rätt att utnyttja sitt boende hur mycket man man vill. Men konceptet är att bostadsrätterna även ska hyras ut.
- Ägarna kan förhoppningsvis räkna med att få avkastning. Kanske det blir så redan om några år, funderar Pigge.

Golfbilar
Parkeringsplatser återstår också att bygga. Men det vet man ännu inte hur man ska lösa på bästa sätt.
- Vi ska ha bilförbud inne på området och bara köra med golfbilar. Alla familjer får 50 flygbiljetter, så många tänker inte ta hit sina bilar. Jag tror inte att det kommer att bli några problem med parkeringsplatser, i så fall har vi planer på att göra ett underjordsgarage.
Den stora invigningen av Tott Resort i Visby är planerad att hållas i september, då ska hotellet stå klart.