Gotländskan Anna Karlsson ställer frågorna och diskuterar svaren. På onsdag kväll föreläser hon för allmänheten på temat kär och svartsjuk i Almedalsbibliotekets aula. Snart debuterar hon som författare. Svart är en färg man kan bli sjuk av är titeln på hennes bok som snart kommer ut.
- Mina föreläsningar handlar om våra upplevelser och hur de påverkar oss, berättar Anna Karlsson, inbjuden som den första i raden föreläsare när Högskolan på Gotland öppnar upp för allmänheten i en serie, här i samarbete med Rindi, Gotlands studentkår och Almedalsbiblioteket.
Hon är född Eke på södra Gotland och nu, drygt 40 år gammal, beskriver hon sig själv som den fula, fräkniga och rödhåriga flickan som inte pratade gotländska och som kände sig utanför.
Under åren som gått har hon kommit till insikt om vikten av att söka svaren på frågor som kommer upp i sinnet. Hennes egen väg till insikt har gått genom olika utbildningar, utforskande av upplevelser och erfarenheter.

- Jag utbildade mig till undersköterska och jobbade under 15 år bland annat inom distriktsvård, mödravård och jag körde ambulans, fick fyra barn, gick på Konstskolan och arbetade några år med min konst och i olika kulturprojekt. Jag var engagerad i grafikgruppen och i Gotlands Tjejjour och efter komvux läste jag på högskola och tog en fil kandexamen i samhällsgeografi. Nu fokuserar jag på frågor som berör varför vi tänker och känner som vi gör.

Anna Karlsson gestikulerar och berättar om möten med olika människor, om sina erfarenheter av hur lika och ändå så olika vi människor är, om frågor som kräver svar. Om hur hon sökte och med mer kunskap hittade fler vägar och kom till insikt. På gång har hon ett nytt projekt med syfte att utforska problematiken kring horan och madonnan. När hon började att utforska svartsjukan lade hon ut två sidor på nätet och fick direkt en mängd långa inlägg på det diskussionsforum som hon öppnade.
- Jag vet vad jag brinner för och nu jobbar jag med det som är mest betydelsefullt i livet. Det handlar om relationer och värderingar och om hur olika vi upplever och hanterar känslor. Nu jobbar jag med föreläsningar, workshops och seminarier med tema som kärlek, svartsjuka, samarbetsproblem eller reklamens bilder.
- Jag är också påläst när det gäller genus, härskartekniker och HBT. Svartsjuka är en riktig känsla, kanske för att det finns anledning när något är på väg att gå fel, eller som ett sjukligt beteende. I vilket fall är svartsjuka ett mänskligt fenomen och en känsla som de allra flesta av oss känner igen. När det gäller problematiken hora och madonna är det något som många kvinnor säger sig känna igen, men som män ofta förnekar, konstaterar hon.