På gång är nya hotell och utbyggnader med 440 rum och 880 bäddar. Men det räcker inte.
– Bara en ny hotellutbyggnad är klar och efterfrågan på bäddar större än vad som kan erbjudas. I Almedalsveckan är det kris. Då behövs över 1 000 enkelrum men bara 700 finns att tillgå.
Det säger Mats Jansson vid Gotlands turistförening. 300 nya hotellrum finns i planeringen för framtidens Visby. Önskemålet är att 600 hotellrum i Visby innerstad  med 1 200 bäddar, ska bli 1 100 rum med 2 200 bäddar. Målet till år 2010 är att kunna erbjuda 1 000 rum med 2 000 bäddar i Visby.
– Mina listor har för närvarande 700 hotellrum med 1 400 bäddar i Visby med omnejd. På övriga Gotland  finns ytterligare 700 hotell/pensionatsrum med 1 620 bäddar.
– Vad gäller sommarens turistsäsong är efterfrågan på hotell- och pensionatsboende större än vad vi kan erbjuda. Samtidigt är antalet turistbäddar lite av ett dragspel. En del som kanske tänkt bo i Visby kan ändra sig för att bo utanför stan eller någon annanstans på Gotland, säger Mats Jansson.
Almedalsveckan
Samtidigt noterar han att kommande sommars enda riktiga kris som den kan ses nu, är Almedalsveckan. Då finns intresse för över 1 000 enkelrum med hotellstandard.
En ökning till 1 000 rum med 2 000 bäddar, skulle öppna nya möjligheter för den gotländska turistnäringen.
– Just nu jobbar vi intensivt med marknadsföring av destinationen Gotland. När hotellmöjligheterna med rum och bäddar ökar, kan vi satsa på produktmarknadsföring. Intresset för Gotland finns och vi siktar närmast mot marknadsföring av Gotland i Finland och Tyskland. I helgen kommer exempelvis 20 representanter på besök till ön. De ingår i en grupp på Stockholmsbesök med 200 utländska intressenter som vill köpa Sverige.
Hotellprojekt
Av planerade nya, ombyggda och utbyggda hotell, är det enligt turistföreningen klart med ett. Det är Gotlandsbolaget som bygger mittemot färjeterminalen i Visby där Rederi AB Gotland fick köpa mark av kommunen, med avsikt att bygga nytt som ersättning för de nuvarande barackerna.
Hamnhotellets utökning mellan Färjeleden och Ravinstigen blir därmed 80 rum med 160 bäddar.
Tott
Vid Norderstrand bygger Tott resort 125 bostadsrätter med 71 bungalows och 54 lägenheter som ingår i ett uthyrningssamarbete, där köparna planerat disponerar bostaden tio veckor per år och övrig tid nyttjas för hotellboende.
Göransgården
På Strandgatan i Visby har Wisby hotell klartecken att ta över och bygga om länsstyrelsens gamla lokaler på Strandgatan 2 och 4, en utökning med 70 rum och 140 bäddar. Hotellet får därefter cirka 205 rum.
Efter att ha stått tomt och sedan överklagandet har avslagits, kan Magnus Wiman börja bygga om Göransgårdens tidigare äldreboendet  till hotell. Enligt planerna ska där bli 90 rum med 180 bäddar.
Och på Hällarna vid Gutebacken i Visby planeras för ett hotellbygge med ekologisk inriktning, klart om två år med 100 rum och 200 bäddar.
I pipeline finns också Johan Hellström, drivande kraft vid Fabriken på Furillen, som sagt sig vilja bygga ett miljöhotell någonstans i Visby.
För framtiden kan Gamla Donners hotell vid Donners plats i Visby på nytt bli hotell. Ägaren Payex har aviserat att huset kan bli lägenhetshotell i stället för att byggas om till kontor. Byggnadsnämnden har sagt ja till att häva planen för fastigheten, där hotellet ingår och som därmed ska kunna styckas av.