Dolle Muthas föddes i Ukraina 1927 och var en av Svenskbyborna som kom till Gotland och Lärbro 1929.
– Hans intresse för dragspel började i tolvårsåldern. Några år senare tog han en korrespondenskurs för Andrew Walter. Det var hans enda utbildning, i övrigt var Dolle självlärd på dragspel, säger vännen Uno Nährström.

Redan på 1950-talet blev Dolle Muthas musikhandlare. Han arbetade på Sundströms bilaffär i Visby när han fick frågan om att starta en Hagströmbutik. Efter några år drev han den i egen regi som Musiktjänst och företaget kom att verka i över 50 år, först på Söderväg i Visby och på senare år vid hemmet i Vibble i sällskap med frun Ulla-Britt.

1974 startade Dolle Muthas – tillsammans med Kalle Jacobsson – spelmanslaget Gutebälgarna. Några LP-skivor spelades in på det gemensamma skivbolaget Dokal som sedermera lades ner.
– Vändpunkten kom 1988 när sonen Hasse avled plötsligt av ett hjärtfel. Det tog honom mycket hårt och han slutade spela i klubben, säger Uno Nährström.

Artikelbild

Foto: Privat

Gutebälgarna bestod ursprungligen av 24 medlemmar. I dag är klubben fortfarande verksam med tio aktiva, däribland Uno Nährström som minns Dolle Muthas med värme och respekt.
– Han var en fantastisk förebild som har betytt mycket för musiklivet i allmänhet på Gotland, och för dragspelet i synnerhet.

Dolle Muthas efterlämnar hustrun Ulla-Britt och två barn.