Landstigningen kom i gryningen. Med 1 500 soldater från Afrikanska unionen (AU) till hjälp möttes komoriska armén, som bara uppgår till cirka 1 000 man, inte av något större motstånd i Anjouans huvudstad Mutsamudu.

På eftermiddagen kom nya besked om Bacar, utbrytarledaren som haft makten på Anjouan sedan han vann ett val 2002.

Övergrepp

Ungefär samtidigt antydde armétalesmannen Sidi att Mohamed Bacar gripits.

Den nu 45-årige Bacar omvaldes som Anjouans president i somras, men det valet var inte godkänt av varken Komorernas federala regering eller AU.

Nu har öns invånare uppenbarligen tröttnat på hans hårdföra styre. Det finns talrika vittnesmål om myndighetsövergrepp på ön.

Nej från Paris

Men splittringen på Komorerna går längre tillbaka. Redan i samband med självständigheten 1975 hoppade den fjärde ön Mayotte av, och bestämde i folkomröstningar att fortsätta tillhöra Frankrike. Sedan dess marknadsförs Mayotte som ett tropiskt semesterparadis som lockar turister från hela världen - och båtflyktingar från de andra komoriska öarna.

1997 ville även Anjouan och Mohéli tillbaka in i Frankrikes hägn, men det sade Parisregeringen nej till. Turbulensen kring hur Komorerna egentligen ska styras har sedan dess fortsatt. Just nu råder ett federalt system med en president för hela riket, Ahmad Abdallah Sambi, och under honom separata ledare som har mycket makt på de enskilda öarna.