800 personer har hörts och drygt 30 pärmar med utredningsmaterial fyllts. Men det avgörande genombrottet har inte kommit. Ännu.
Under de senaste veckorna har för polisen nya uppgifter kommit fram. I dessa cirkulerar såväl fordon som personer och omständigheter runt mordet på nattportieren Christina Olofson, som den 12 december 1996 brutalt slogs ihjäl med en bultsax på Wisby hotell.
- Det här materialet är så väl genomarbetat att det bara fattas några pusselbitar. Men vi vet idag att vi rör oss i rätt kretsar. De allra intressantaste tipsen har kommit in under de senaste fjorton dagarna, säger Roger Björkander.
Hotellmordet är ju för gotlänningarna vad Palmemordet är för svenskarna. Alla längtar efter en lösning?
- Ja, och vi vet ju det. Nu måste vi bara få loss tid och personal för att jobba vidare med de här tipsen, säger Roger Björkander som på grund av mängder av andra brott det senaste halvåret, inte fullt ut kunnat prioritera hotellmordet.
Exakt vad de nya tipsen innehåller kan inte polisen berätta, men enligt Roger Björkander finns bland annat andrahandsuppgifter om vad vissa personer ska ha berättat om mordet.
- Mycket tyder på att gärningsmännen är flera och att de har någon koppling till hotellet. Utredningen lever.

"Vanliga"
Förhoppningen är att tidigare kopplingar mellan människor med tiden har släppt och att rätt personer nu vågar prata. Fortfarande är allmänhetens tips intressanta, särskilt beträffande personer med kopplingar till Wisby hotell.
Till GA sa åklagare Susanne Wihlborg för drygt ett år sedan:" Öppna sinnena! Plötsligt ser man saker ur en annan vinkel, det skulle till och med kunna vara grannen". Hon syftade då på att gärningsmännen inte är monster, utan helt vanliga människor, precis som vilka som helst.