Efter att Ardre/Ljugarn blivit utsedd till Årets socken 2008 har socknen sjudit av kreativitet för att uppmärksamma och utnyttja utmärkelsen så mycket som möjligt under året.
Både i Ardre och på Ljugarn finns massor av planer och framför allt vill man passa på att marknadsföra allt som redan finns.
Historiskt är socknen uppdelad i Ardre och Ljugarn.
Ardre-borna hade fiskeläget i Vitvär och ljugänningar hade hamnen. Ardre hade bygdegården och Ljugarn Sjöviksgården.

Entusiastism
Nån uppdelning eller rivalitet mellan Ardre och Ljugarn finns inte längre.
Det försäkrar den skara glada sockenbor som mött upp GT för att berätta om sina planer för året.
Första stegen är klara, den obligatoriska skylten till infarterna är uppsatta och en gemensam hemsida är utlagd på internet.
Det första "Årets socken-mötet" den 17 januari lockade 30 entusiastiska sockenbor.
- Det gäller också att inte spänna bågen för högt, det finns ju en ordinarie föreningsverksamhet också, och vi ska orka med hela året, påpekar Lasse Olsson, ordförande i Ardre hembygdsförening.

Höjdpunkt
Det man prickat in som kanske höjdpunkten i firandet är överlämningen från Eksta som var 2007 års socken. Det kommer att ske vid Sjöviksgården den 5 juli.
Ljugarn är också en utpräglad sommarort. Ett sommarnöje för många sedan drygt 100 år tillbaka. Pensionat Lövängen och Badpensionatet är två anrika ställen för sommargästerna.
Det bor 338 personer i Ardre, de flesta på Ljugarn. Sommartid befolkas dock samhället av mångdubbelt fler. Fritidshusen är otaliga och Ljugarns fina sandstränder lockar många badgäster.
En rensning av träd och buskar längs stranden har också genomförts och virket har sålts.

Grillplats
- Stranden har inte röjts på 50 år och för pengarna ska vi göra något extra, vi har pratat om att anlägga en grillplats, berättar Lasse Gustavsson.
På fredag har hembygdsföreningen årsmöte och då kommer två gamla filmer från trakten att visas. De spelades in på 1930-talet och har nu ljudsatts och renoverats. Tanken är att filmerna ska kopieras upp till försäljning under året.
Christer Wennström har arbetat med en folder som ska delas ut till alla hushåll med information och en kalender som ska uppdateras efterhand med alla evenemang.

Samordning
- Bredden är stor och vi ska försöka sprida ut aktiviteterna under andra perioder än högsommaren. En stor sak vi lär oss av att samordna informationen på det här viset är att ta hänsyn till varandra och inte konkurrera med varandra, säger han.
GT återkommer med nedslag i Årets socken under hela 2008. Tipsa oss gärna.