Sommaren är snart här. Det betyder ljusare tider för alla öns krogägare. Men det också stor vånda över framtiden. Ska jag storsatsa, passa på att sälja nu, eller bara köra en säsong till?
Göte och Marie Modin har precis köpt Packhuskällaren i Visby. Just nu håller ägarna på med det mödosamma arbetet att renovera både kök och förrådsdel på det nya stället. Samtidigt som de försöker göra sig av med sitt gamla ställe , Pensionat Warfsholm utanför Klintehamn.
- Det känns så klart lite både och. Men det är så mycket som ska göras där ute, säger Göte Modin.
Kökspersonalen tar de med sig från Warfsholm och enligt Marie Modin kommer Warfsholmsbesökarna att känna igen sig när de besöker Packhuskällaren.
- Tanken är att ta det bästa från bägge ställen. Men en förändring är att vi kommer att ha lite mer lagad mat och satsa på husman på lunchen. Vi vill också sätta vår prägel på lokalen och inreda i lite varmare färger. Vi vill ha en tydlig bardel och en lite mer sober restaurangdel, säger Marie Modin.

En säsong till
Än har det inte lagts något bud på pensionat Warfsholm, även om intresset är stort för att gå på den kommande visningen. Får de inget vettigt anbud inom kort så kan de tänka sig att fortsätta driva anläggningen en säsong till.
- Det är ju vårt livsverk. Blir det inte rätt så får vi fortsätta, det är vi inställda på, säger Marie, som tillsammans med Göte Modin drivit Warfsholm i 15 år.
Surfers i Visby är även det till salu. Den nuvarande ägaren Patric Björling satsar i stället på hotellverksamhet i Åre.
- Det är mycket bättre företagsklimat där, myndigheterna är så otroligt mycket mer positiva till allt där uppe. När Åre säger ja - säger Gotland nej.
Enligt Patric Björling finns det ett par som är intresserad av att ta över och han tror att affären är klar inom kort.
Underbar i Visby är sedan länge också till salu, och vad GA erfar har det ännu inte gjorts någon överenskommelse om ägarskifte.
Ett tag låg även Strykjärnet crêperie & logi ute till försäljning. Ägarna bestämde sig till slut ändå för att fortsätta driva verksamheten.
- Det behövs ett crêperie i Visby. Sedan vi gick ut med att vi skulle sälja har vi fått massor med mejl från folk som velat att vi skulle fortsätta, säger Ann-Sofie Sellin, från Strykjärnet.

Lägenhetshotell
Någon fortsatt restaurangverksamhet blir det dock inte i Restaurang Portens gamla lokaler i Visby. Fastighetsägaren Rauk fastigheter bygger just nu om lokalerna till lägenhetshotell/studentlägenheter. Tanken var att lägenheterna skulle ha varit iordningställda lagom till sommaren, men bygget har försenats. Totalt rör det sig om sju lägenheter om 30-50 kvadratmeter vardera.
Ljugarns bar och grill har varit till salu sedan i höstas, men än har det inte gjorts upp någon affär. Ägaren Tony Connman håller just nu på att flytta till Växjö.
- Jag har skaffat familj på fastlandet och mer eller mindre redan flyttat dit. Vi har fått en liten bebis nu, så på sikt får jag starta upp någonting där i stället, säger Tony Connman.
Han har drivit Ljugarns bar och grill i fyra år, och vill det sig inte så kan det mycket väl bli ett femte. Tiden börjar bli knapp.
- Som det ser ut nu så har jag faktiskt börjat titta efter sommarpersonal, säger han.
På Sudret händer det också saker. Josefin Ringbom, 27, har tagit över hela Hamra krog med Eldrike hantverkstorg efter sina föräldrar.
Det betyder att stället får en lite ungdomligare touch. Kitesurfing och pizza bakad i vedeldad ugn är två möjliga tillskott till sommarens verksamhet.
- Jag vill att det ska bli min åldersgrupps stamhak. Men vi riktar inte in oss specifikt på unga, utan tanken är att alla åldrar ska passa in här, säger Josefin Ringbom.