- Intäkterna från turismen hamnar i stort sett hos några företagare i Visby. Det säger Thomas Persson vid länsstyrelsen, en av de handläggare som på regeringens uppdrag tagit fram en plan för hur Gotlands natur- och kulturturism ska utvecklas.
Tanken är att göra flera av de många tusen skyddade områdena på ön lättare att besöka för turisterna. Det kan handla om guidade turer i några av de drygt hundra naturreservaten eller att utveckla fisketurismen.
De skyddade områdena skall bli mer publika och möjliga att använda i kommersiella sammanhang, konstateras det i rapporten.
Målet är att gynna det lokala näringslivet.
- Marknaden är obegripligt nog dåligt utnyttjad av den gotländska turistindustrin, säger Stellan Hedgren, länsstyrelsen.

Paketering är ett av ledorden.
Eftersom tid är hårdvaluta vid en semestervistelse på Gotland gäller det att turisten enkelt kan köpa ett paket med exempelvis guidade besök till öarna runt Gotland, eller platser där orkidéer växer.
- Sveriges allemansrätt har gjort oss vana vid att röra oss i naturen om vi vill, men vi har inte förstått att det finns länder som är beredda att betala för att få göra det, säger Marianne Samuelsson, landshövding.