Alla var överens om att schlagerkalaset i Linköping var den deltävling där precis vad som helst kunde hända. Men svenska folket visste att de vill se BWO och Frida Muranius featuring Headline i final.

BWO sa tidigare i veckan att deras största utmaning skulle vara just Linköping, att Globen skulle vara lättare att vinna och att Belgrad blir en "piece of cake". Nu blir det upp till bevis.

Alexander Bards gigantiska tyllkrage och Marina Schiptjenkos märkliga klövar till skor verkar ha charmat svenska folket. Eller så var det, kanske mer sannolikt, Martin Rolinskis sugande blick och electropopiga stämma som fick tittarna att lyfta telefonlurarna och rösta på Madonna-doftande "Lay your love on me".

Mer överraskande var det i så fall att Frida Muranius med sin sommarspralliga "Upp o hoppa" skickades direkt till Globen. Det var en märkbart rörd Frida som sjöng vinnarlåten en andra gång, medan publiken i Cloetta center faktiskt gjorde precis som hon sa. Hela arenan fullkomligt dansade när hon framförde låten.

För veckans skräll står Patrik Isaksson & Bandet, som med "Under mitt tunna skinn" varken kom till Globen eller Andra chansen. Kanske spelade hans uppenbara röstproblem in.

 

Till andra chansen skickades färgglada Caracola och operarockiga Thérèse Andersson.

Kristian Luuk hade blivit ordentligt varm i kläderna till årets tredje deltävling. Dock bytte han om efter att ha gjort en entré som kan komma att gå till schlagerhistorien. I klädd en kycklinggul dräkt à la Carolas "Främling"-bidrag för 25 år sedan dansade han in på scenen.

Av alla musikaliska bidrag den här veckan var det dock pausunderhållaren Björn Gustafsson som rev ner störst applåder i Cloetta center. Efter att ha sjungit en Céline Dion-låt på knackig franska och spelat munspel förklarade han sin kärlek till Kristian Luuks flickvän Carina Berg i en öm ballad.

Hans utskällda kollega Nour El-Refai tog i vanlig ordning emot artisterna efter att de hade sjungit sitt bidrag på scen. Hon hade lika kort tid att disponera som vanligt, men verkade ha fått ett något mer genomtänkt manus än tidigare och kom mer till sin rätt i Linköping.

Publiken var inte lika svag för Bobby Ljunggren-ballader den här gången. Förra veckan skickades Sanna Nielsens "Empty room" direkt till Globen, medan Ainbusks "Jag saknar dig ibland" kom på sjätte plats på lördagskvällen.

Indiepop gick inte alls hem hos schlagerpubliken, Eskobars bidrag kom sist i tävlingen.