Polhem-bakelsen är här för att stanna. Christopher Polhem i sin himmel bör känna sig nöjd. Ännu en uppfinning som bär hans namn har gått i lås. Claes Möllerström är konditorn i Visby som har skapat det nya bakverket.

En bakelse som heter Polhem har nyhetens behag och kommer att höra till det återkommande goda i livet. Möjligen något knepig att inmundiga med stil för mustaschbärare. Det tyckte inbjudna gäster som smorde kråset på konditori Siesta under fredagseftermiddagen.

Representanter för så gott som alla politiska var på plats med kommunalrådet Nypelius, oppositionsrådet Jansson, riksdagsmännen Engelhardt och Nilsson samt Lilian och Bertil Virgin. Saknades gjorde egentligen bara landshövdingen Samuelsson och länsrådet Granath liksom representanter för Polhemsstiftelsen Stiernsund i Dalarna ocvh Gotlands hembygdsförbund.
- Vi behöver manifestera ett eget gotländskt bakverk med enbart lokala ingredienser, sade Kjell Kuylenstierna, ordförande i Tingstäde hembygdsförening. Det är han som har initierat den gotländska Polhem-bakelsen, avsedd att komplettera fastlandets Gustav II Adolf-bakelse. Närmast kommer det nyskapade bakverket att bjudas på Christopher-dagen den 15 mars, en namnsdag som givetvis firas i bland annat Polhemkretsar.