Narkotikan i lägenheten - som motsvarar 750 missbrukardoser - tycks helt ha hanterat sig själv, konstaterade åklagaren sedan ingen av de inblandade under rättegången velat ta på sig att de bearbetat eller förpackat eller haft med narkotikan att göra i syfte att sälja den, med undantag av mindre mängder som ett par av dem säger sig ha tagit hand om för eget bruk.

Chans på snabba pengar
Under rättegången, som omgärdades av sträng säkerhet, erkände bara en person allt som han ställts till ansvar för. Det är den 21-årige man som tillsammans med en 37-årig man skaffade narkotikan i Stockholm fredagen den 18 januari och åkte till Gotland för att sälja partiet på cirka 150 gram amfetamin.
Partiet som är värt 25000 kronor fick han på kredit mot löftet att det skulle betalas söndagen den 20 januari. 21-åringen är den enda polisen grep i lägenheten som inte var påverkad av amfetamin. Han förklarade i tingsrätten i går att han aldrig testat narkotika och aldrig befattat sig med det tidigare.
-Jag har en massa skulder hos kronofogden och såg en chans att tjäna snabba pengar så att jag kunde betala mina skulder, berättade han, som förklaring till varför han gav sig på narkotikaaffärer.
Hans 37-årige vän har tidigare bott på Gotland och har många kontakter här. Enligt 21-åringen var det hans förslag att de skulle åka hit och sälja amfetamin. Något som 37-åringen själv förnekar. Enligt honom skulle de bara ned till Visby för att festa och träffa vänner.

Polis kom av en slump
För att få pengar till resan till Gotland sålde de mellan fem och tio gram av partiet till en före detta flickvän till 37-åringen och fick 2000 kronor.
Lördagen den 19 januari kom de till en lägenhet på Gråbo i Visby där 21-åringen och hans kusin som var med på resan skulle få bo. Där lämnade 21-åringen narkotikan i köket och säger sig sedan inte ha något med det att göra.
-Jag ångrade mig redan då. Det kändes äckligt att ha med amfetamin att göra. Just då brydde jag mig inte om vinsten, jag ville bara ha ihop pengarna jag skulle betala för partiet och åka hem, berättade han.
Den 26-årige man som bor i lägenheten säger sig bara ha tagit hand om 14 gram, vilket skulle vara betalning för en skuld som 37-åringen hade till honom sedan i julas.
Polisen kom av en slump till lägenheten och fann narkotikapåverkade personer och sedan nästan 150 gram amfetamin förpackade i små plastpåsar i ett skåp. Hur de hamnat där eller vem som förpackat det var det ingen som kunde säga vid gårdagens rättegång.
Den 26-årige lägenhetsinnehavaren hade packat det han fått i sex påsar som han lagt i skåpet. Men resten var det ingen som visste något om. Polisen hittade också en digital våg, dextrosoltabletter som kan användas för att späda ut amfetaminet med.

Utesluten ur mc-klubb
Åklagaren inledde med att hävda att den planerade narkotikaförsäljningen på Gotland var sanktionerad av motorcykelklubben Bandidos i Stockholm. 21-åringen är provmedlem i Loyalty BFL Sweden, en grupp inom Bandidos Mc, och 37-åringen är fullvärdig medlem.
När de greps bar de båda skyddsväst och mc-klubbens tröjor som visade detta. Ett sms som 37-åringen skickade den aktuella helgen nämner också namnet på mc-klubbens president.
Enligt åklagaren är reglerna strikta. Mc-klubbens kläder får inte bäras om man begår brott som inte är sanktionerade av klubben. 37-åringen har enligt uppgift nyligen blivit utesluten som medlem i mc-klubben.

Åklagaren yrkade fängelse
Åklagaren anser alltså att samtliga ska dömas för narkotikabrott till fängelse i två år. 21-åringens försvarare yrkade på skyddstillsyn, eventuellt i kombination med samhällstjänst. Försvararen för en 25-årig gotlänning yrkade på frikännande, försvararen för en 33-årig gotlänning yrkade att den tid mannen suttit häktad ska räcka som påföljd. Lägenhetsinnehavarens försvarare yrkade på kontraktsvård.
I dag fortsätter rättegången mot 37-åringen. Han är åtalad för våldtäkt och grov kvinnofridskränkning av sin dåvarande flickvän på Gotland.