Tumultet kring den person som GT kallar Janne fortsätter. I måndags berättade GT att en visbykvinna polisanmält Janne för bedrägeri. Janne har under den senaste tiden agerat informell ledare inom Kris, men ett styrelsemöte i lördags beslöt att han inte får ha några förtroendeposter eftersom "det finns för mycket ouppklarade händelser kring honom".

Hot på telefon
I går fick Kris ordförande på Gotland, Eva Jansson, ta emot ett hot på sin telefon.
-Någon sade att inte en vägg skulle stå kvar på föreningens lokal om Janne fick fortsätta vara medlem i föreningen. Det var fruktansvärt, säger Eva Jansson, som polisanmälde hotet.
Hon är arg över att Janne förknippats så intimt med föreningen Kris.
-Vi har förklarat för honom att han måste gå, vi vill inte att föreningen ska få dåligt rykte.
Hon säger också att flera av föreningens medlemmar känt till att Janne var "en känd bedragare".
-Men han kom till oss för att han ville ändra sitt liv, och det är ju sådant som vi arbetar med.

Har betytt mycket
Hon säger också att Janne betytt mycket för en organisation som deppat ihop under hösten.
-Han har gjort bra saker och gett oss en nytändning.
Janne har under 2000-talet polisanmälts av ett 35-tal gotlänningar, oftast handlar det om bedrägeri. Men än har han varken anhållits, häktats eller dömts.
Ett åtal om bedrägeri mot Gotlands kommun väntar på att tas upp i rätten. Sedan lång tid tillbaka sitter en åklagare och studerar förundersökningen, som gjordes sedan 22 gotlänningar anmälde honom 2005. Han ska besluta om han ska åtala Janne eller inte.

Inget händer
I fredags kom så den senaste polisanmälningen mot Janne, från en kvinna som blivit lurad på 22 000 kronor. Det som GT berättade om i måndags.
Chefsåklagare i Visby är Susanne Wihlborg. Hon får många irriterade påringningar och påstötning om att inget händer från åklagarnas sida, vad gäller Janne. Hon har nu beslutat sig för att vända sig till sin chef, Peter Claesson, vid Stockholm - Västerorts åklagarkammare i Stockholm.
-Vi måste få veta vad vi ska göra nu när nya anmälningar börjar komma in.
Hon säger att en åklagare sedan länge är avdelad bara för att sätta sig in i materialet från polisanmälningarna 2005.
-Vi har inga ytterligare resurser att lägga på det här.

Intensiv debatt
Hon tycker situationen är bekymmersam, särskilt med tanke på den intensiva debatt som i måndags och tisdags pågått på helagotland.se. Den började direkt sedan artikeln om Janne publicerats på måndagen.
-Det är nog den artikel som genererat flest inlägg på så kort tid, säger Patrik Annerud, ansvarig utgivare för helagotland.se.