Gotlands linedanceklubb, Astu Stompers, bildades år 2000 och hade då tolv medlemmar. Nu räknar klubben in 130 medlemmar och i går kom ett 40-tal nya dansare till nybörjarkursen för att pröva på.
-För att få motion och för att träffa andra som gillar att dansa, sa Gun Widgren, en av nybörjarna.

<span class='mr'>Inta bara country</span>
Linedance är en dansform som kommer från USA där man dansat linedance sedan urminnes tider. Under 1970-talet började dansen spridas till Europa och under 1990-talet kom den till Sverige.
-Man behöver ingen partner. Och man dansar samma stegkonstruktioner i hela världen. Därför kan man dansa vart man än kommer, sa Yvonne Stanius, instruktör som berättade om dansens historia.
Det såg ut att gå lätt att lära sig. Efter bara några korta övningar sattes musiken i gång och alla såg ut som om de aldrig hade gjort annat än dansat linedance.
-Det handlar inte bara om countrymusik. Vi dansar även till pop, rock, irländsk musik och hiphop, sa Yvonne. Typiskt för dansen är tempot som kan vara vals eller rumba eller någon annan dans. Det går att dansa linedance till alltihop.

<span class='mr'>Firmafester</span>
I år har en ungdomssektion bildats i föreningen. Cirka 15 ungdomar, upp till 15 år, har hittills börjat dansa. Och fler lär det bli för dansen är väldigt populär här på Gotland.
-Vi blir ofta ombedda att komma ut på firmafester och visa upp dansen, sa Yvonne.
Och det var just på en sådan fest som Gun Widgren hade upptäckt dansen.