I lördags hade föreningen sin första workshop med en instruktör från fastlandet. En intensivkurs som lockade ett 50-tal personer att dansa på rad i festsalen på Borgen i Visby.
Line dance är en av många amerikanska country & westerndansstilar. Men i dag dansas inte enbart till countrymusik utan även till pop, rock, hip hop och till och med vals.
-Man väljer ut ett musikstycke och sedan gör man dans koreografin utifrån den. Det kan se invecklat ut med alla steg och turer, men det är inte så svårt. Och när man väl tagit in det, då sitter det i muskelminnet, säger Yvonne Stanius.
Hon började dansa line dance för tre år sedan.
-Min man avskyr att dansa. Därför är det här perfekt, man behöver inte ha någon partner, säger hon.
Även dottern Julia är med och dansar och tyckte det var kul att få lära sig några nya danser i lördags.
Instruktör var Bosse Wallin från Uppsala. Han är även tävlingsdansare på elitnivå. På scenen i festsalen stod han och instruerade. Nere på golvet stod dansarna på linjer. Första dansen han lärde ut heter Straight talking. Och kursdeltagarna hade lätt för att lära. Och det syns att de tyckte det var jättekul.

<span class='mr'>Ordning på fötterna</span>
Stegen har olika namn, som shuffle, jazzbox och grapevine och sätts ihop i olika kombinationer och serier.
-Det blir aldrig enformigt, det finns hur många danser som helst, säger Tony Pettersson, ordförande i Astu Stompers.
Men det gäller att vara skärpt och koncentrerad när man dansar line dance om man ska ha ordning på fötterna.
Föreningen har vuxit snabbt, i dag är det ungefär 130 medlemmar. Astu Stompers ordnar kurser på olika nivåer och ordnar medlemsdanser minst en gång i månaden. Ofta dansar man just på Borgen, men även i bygdegårdar runt om på Gotland där det finns bra golv.
-Vi har "pysselkvällar" också, säger Tony Pettersson. Då träffas vi och jobbar med utsmyckningar som vi bär när vi har uppvisningar.
Den 19 juni firas line dancens dag. Då kommer Astu Stompers att ha uppvisning på olika platser i Visby och medlemsdans på kvällen. Däremellan blir det pröva-på för killar.
-Det är en majoritet kvinnor som dansar line dance. Så är det i hela Sverige. Men just nu har vi extremt få män med så vi tänker göra en extra satsning på att få med fler.
-Det handlar om att få dem att våga. Sedan inser de att det inte är så svårt, säger Inga-Britt Karlsson. Och här finns massor av trevliga kvinnor att lära känna.

<span class='mr'>Intensivkurs</span>
I juli blir det en ny workshop. Då är det Mia Hammarstrand och Thomas Åhrman från Gävle som leder intensivkursen.
-Workshops är jättenyttigt. Både för kroppen och hjärnan, säger Inga-Britt Karlsson, som är instruktör i föreningen.
Line dance kom till Sverige i början av 1990-talet. Dansstilen fick ett rejält uppsving 1997 och sedan har intresset ökat explosions-artat. I Sverige finns idag ett 50-tal line danceklubbar och föreningar. Sedan 1998 finns också Swedish Country & Western Dance Association, SCWDA, som organiserar alla country & westerndansstilar.