För ett år sedan fick utredningen om mordet på Wisby hotell förnyad fart, efter det att TV 3 tagit upp fallet i "Efterlyst". Programmet resulterade i ett tjugotal tips, varav en del ännu bearbetas.
För en månad sedan kom det senaste tipset till polisen.
­ Många har väntat i det längsta, eftersom de inte tror att deras uppgifter inte har något värde. Men slutligen hör de av sig ändå, berättar Roger Björkman.
I slutet på förra veckan hölls det senaste förhöret i ärendet. Det gällde en alibikontroll. Ytterligare en liten pusselbit lades på plats.
Roger Björkander räknar med att flera bitar kommer på plats. Under åren som gått har en rad undersökningsmetoder förbättrats. I år har Visbypolisen prövat en ny metod för att analysera fingeravtryck från hotellet.
­ Vi behöver ett genombrott i utredningen. Jag tror det kommer, när vi får knyta ihop de trådar vi har, säger Roger Björkander.
<span class=MR>Sju år sedan mordet</span>
Den 12 december har det gått sju år sedan nattportiern Christina Olofson mördades i Wisby hotell. Hon blev ihjälslagen med en bultsax, efter det att hon lämnat receptionen och ertappat gärningsmannen i hotellets kontorsdel.
Visbypolisen satte genast efter mordet in en stor styrka som arbetade med mordet. Arbetet ledde dock inte till något gripande. Visbypolisen har därefter i omgångar haft förstärkning experter från Rikskriminalen, men ännu har inte arbetet lett fram till något åtal.
I två omgångar har även TV3-programmet "Efterlyst" tagit upp fallet.
Senaste gången, den 7 november i fjol, hade kriminologen Leif G W Persson gjort en gärningsmannaprofil. Enligt honom kände gärningsmannen mycket väl till hotellets rutiner och lokaler.
­ Jag tror att det är en ganska vanlig kille, född och uppvuxen på Gotland. Sannolikt bor han kvar på ön, sade Leif G W Persson då.
<span class=MR>Profilen ännu relevant</span>
Tre veckor efter det att programmet sändes greps en 27-åring. Efter att ha varit frihetsberövad i två dygn släpptes mannen, men han är ännu inte avförd från utredningen.
­ Leif G W Perssons gärningsmannaprofil är fortfarande relevant. Vi vet i vilka kretsar mördaren bör finnas, och där stämmer profilen in, säger Roger Björkander.
<span class=MR>Långt ifrån vilande</span>
Utredningen är alltså långt ifrån vilande. Visbypolisen kommer inom kort att få hjälp av Rikskriminalen med förhör.
Ett tjugotal personer ska förhöras. En handfull av dem är, enligt Roger Björkander, högintressanta.
Och bland de högintressanta finns några som inte varit kallade till förhör tidigare.

<b>Fakta / Hotellmorden</b>
1996
12 december: Någon gång mellan 3.00 och 5.45 mördas Christina Olofson på Wisby hotell. Polisen larmas 5.55. Under dagen arbetar 15 polismän med fallet, kontrollen vid flyg och färjor skärps.
13 december: Rikskriminalen undersöker de spår som har säkrats.
14-15 december: Gärningsmannaprofil tas fram. 15-20 man arbetar med mordet.
21 december: Polisen vädjar till allmänheten om hjälp.
1997
Januari: Sex man arbetar vidare med utredningen.
23 januari: TV3 tar upp fallet i "Efterlyst". Sex nya tips kommer in.
27 januari: Polisen får in ett brev där två personer namnges. Enligt brevskrivaren känner de till namnet på mördaren.
1998:
30 april: GA publicerar bilder på svarta Reebokskor av samma modell som dem som har lämnat avtryck på mordplatsen. Nya tips lämnas till polisen.
Under sommaren kopplades mordet i Visby ihop med en rad mord som har begåtts i Stockholm. En 23-åring erkände två av morden i Stockholm, men visade sig vara ointressant för utredningen i Visby.
2002:
7 november: TV3 tar upp mordet i "Efterlyst" på nytt. Det ger ett 20-tal nya tips.
27 november: En 27-årig man sitter anhållen, men släpps den 29 november.
12 december: TV3 följer upp mordet ytterligare en gång.
2003
Nya analysmetoder prövas på den tekniska bevisningen. Nya förhör hålls.