Lördagens konsert för hemlösa i Visborgskyrkan lockade en stor publik. Det var så fullt att inte ens de extra insatta stolarna räckte till och folk fick stå i dörrar och korridorer för att få en skymt av dem som uppträdde på scenen.
Kvällens konferencier var prästen Jonas Johnsson och Janne Ström inledde konserten med musik av Olle Adolphson. Med "Okända djur" fick han publiken att brista ut i allsång.
Mellan musikframträdandena intervjuade Jonas Johnsson insatta personer om problematiken kring öns hemlösa.
Diakonen Carl-Runo Löf, som länge arbetat i Visby domkyrkoförsamling, som tillsammans med KRIS, kriminellas revansch i samhället, Vägen - hela människan och Röda korset stod bakom stödkonserten, talade om de hemlösas situation på Gotland innan Birkagården öppnade för snart två år sedan.
- Det har varit enormt många som har varit bostadslösa. Den här diskussionen med Gotlands kommun pågick i tolv år innan Birkagården öppnade. Det har varit mycket tuffa samtal, säger Carl-Runo Löf.

Allsång
Därefter fortsatte allsången, nu under ledning av Lennart Wahlman. Först ut var Evert Taubes "Calle Schewens vals", som föll den till större delen lite äldre publiken väl i smaken. Men då det kom till "Möte i monsunen", var det få som hängde med alla 17 verser.
Bo Albertz var nästa musiker att äntra scenen.
- Ni har haft det väl lätt här, alla har sjungit på svenska, men jag tänkte sjunga lite på engelska. Anledningen att jag gör det i den här låten är att den är skriven av en kille i Mexico och hans svenska är så dålig.

Bouzouki
Albertz fortsatte sjunga engelska men bytte däremot gitarren och munspelet mot en bouzouki, ett irländsk femsträngat instrument, som han dessutom passade på att dra en anekdot om.
- När jag spelade på Bursdagen så ställde jag mig lite försynt bakom fiolspelarna.
- Efteråt kom det fram en man och sa att den där bouzoukin har jag byggt. Jag kände inte igen honom och han kände inte igen mig, men han kände igen sin bouzouki.
Kanske var det instrumentet som trollband, för på slutet sjöng publiken - om än försiktigt, med även i den engelska refrängen.
Evert Jansson, ackompanjerad av Anders Alm vid pianot, drog till med några riktigt gamla godingar, som "Violen från Flen".
Kvällen fortsatte med underhållning från Gunnar Järeld, Bacci Bröder, Anders Schilling, Saxon Four, Byggnads PRO-kör och fika med hembakade bullar.
De pengar som samlades in under kvällen, 23 662 kronor, gick oavkortat till natthärbärget Birkagårdens verksamhet.