Gotlands värmepellets storsatsar på pelletstillverkning i Klintehamn. Bygget av fabriken är i full gång och i går lyftes en bättre begagnad torktrumma från Stockholm på plats.
- Det är den tyngsta och besvärligaste komponenten, säger Göran Bylund, vd för Gotlands värmepellets.
I den gigantiska trumman torkades tidigare malt. Nu är det istället sågspån som ska torkas innan det under mycket hög värme sammanpressas till pellets.

Produktionsstart i december
Nästa vecka kommer fler maskiner, och den fullskaliga tillverkningen beräknas vara i gång i december.
- Maskinerna ska monteras och taket ska lagas också. Men förhoppningsvis kommer vi att provpressa redan i november, säger Göran Bylund.
Driften av fabriken kommer att skötas av två personer. Göran Bylund räknar med en nyanställning.
- Det är viktigt att vi lyckas knyta till oss en nyckelperson som kan leda processen, säger han.
Fabriken ligger på Gotlandsflis område i Klintehamn och därifrån hämtas både råvaran sågspån och den viktiga värmen. Gotlandsflis panna avger spillvärme som nu kommer till användning.
- Läget kunde inte vara bättre, bara 12 m från värmen och 50 m från råvaran, säger Göran Bylund.

Halva öns förbrukning
Gotlands första pelletsfabrik kan tillverka hela 5 000 ton pellets per år. Men Göran Bylund räknar inte med att producera så mycket redan från början.
- Vi kan täcka halva Gotlands pelletsförbrukning. Vi har några kunder klara, men pelletskunderna är inte världens trognaste och det är svårt att binda upp några längre kontrakt.
I tider när både oljan och elen blir dyrare tror ändå Göran Bylund på goda prognoser. Både industrin och småhusägare har visat intresse. Han framhåller särskilt den positiva miljöaspekten av elda med värmepellets istället för olja eller ved.
- Pellets är biobränslet som ger minst utsläpp. Det består bara av träråvaror och bränner du det i en speciell pelletsbrännare ger det otroligt små utsläpp, säger han.
Ägarskapet i Gotlands värmepellets delas i de tre företagen Gotlandsflis, Ownpower och Ulf Bojner Torkapparater.