Försvarsmakten skriver i ett uttalande på hemsidan att man varken vill bekräfta eller dementera uppgifterna. Men Tomas Ries, lektor vid Försvarshögskolan, bedömer dem som trovärdiga.

Om uppgifterna stämmer är Rysslands viktigaste mål att se till att ingen hittar farkosten, säger han.

Om det skulle vara en skadad ubåt i skärgården kan det förklara Försvarets insatser, säger Wilhelm Agrell, professor i underrättelseanalys vid Lunds universitet

Han säger att allt kan fortfarande rinna ut i sanden och leda till att ingenting hittas.

Enligt Svenska Dagbladet plockade svensk signalspaning redan i torsdags upp ett radiosamtal på ryska. Samtalet sändes på en nödkanal som används av Ryssland.

På fredagen gjordes en observation av ett föremål i Kanholmsfjärden och Försvarsmakten inledde sin underrättelseoperation.

Under fredagskvällen plockade signalspaningen åter igen upp radiotrafik, krypterad den här gången. Men det gick att pejla var sändarna befann sig.

Den ena fanns i närheten av Kanholmsfjärden och den andra i den ryska exklaven Kaliningrad, skriver Svenska Dagbladet och hänvisar till att uppgifterna bekräftats av olika personer.

En undervattensfarkost som befinner sig i nöd kan bli svårmanövrerad och det skulle kunna förklara varför den observerats vid Kanholmsfjärden, enligt tidningen.

Och är den skadad behövs ett stödfartyg i närheten. Sedan i onsdags ligger ett ryskägt handelsfartyg på internationellt vatten utanför Stockholms skärgård.

Uppgifterna om radiotrafiken plockades in genom signalspaning som genomförs av Försvarets radioanstalt (FRA).

Det har inte förekommit några avvikande händelser, och än mindre nödsituationer, rörande ryska marinfarkoster, rapporterar den ryska nyhetsbyrån Interfax med hänvisning till ett uttalande från försvarsdepartementet i Moskva.

Interfax skriver att departementet tillbakavisar västerländska mediers rapporter om en möjlig händelse rörande en rysk ubåt, utan att nämna insatsen i Stockholms skärgård.

"Ryska marinens ubåtar, liksom fartygen på ytan, utför uppgifter i det globala havet enligt plan", säger en talesman för departementet enligt Interfax.