En seger för Jonas Sjöstedt. Så kallar KD-ledare Göran Hägglund överenskommelsen.

Moderaternas gruppledare Anna Kinberg Batra är lika kritisk.

Mikaela Valtersson, ordförande för Friskolornas riksförbund konstaterar att både S, men också sitt eget gamla parti, Miljöpartiet, gått V "så himla mycket till mötes". När hon tar på sig sin gamla MP-hatt - Valtersson var tidigare ekonomisk-politisk talesperson för partiet och en av de mer framträdande - uttrycker hon sorg.

LO å sin sida är nöjt.

Nu kommer det inte att bli möjligt att göra vinster på kvalitetens bekostnad. Och förlorarna blir de företag som har vinst som huvudsakligt intresse, enligt Baudin.

Baudin är inte främmande för att det kan komma att behövas än hårdare regler.

LO har, framförallt via sitt största förbund Kommunal, över 100 000 medlemmar som jobbar i privata välfärdsföretag - företag som kanske klappar igen med de nya reglerna.

Enligt Svenskt Näringslivs vd Carola Lemne blir resultatet av V:s starka inflytande i överenskommelsen mindre valfrihet för brukarna och mer makt hos politikerna. Därtill upprörs hon av att väljarna inte röstade för förslaget.

Även företagarnas vd Elisabeth Thand Ringqvist är mycket kritisk till uppgörelsen.

"Det är en sektor som är i skriande behov av nytänkande och entreprenörskap. Det är beklagligt att några företag som har bedrivit undermålig verksamhet ska utgöra utgångspunkten för lagstiftningen. Det riskerar att urholka den mångfald och valfrihet som alla säger sig värna", säger Thand Ringqvist i ett pressmeddelande.

Branschorganisationen Vårdföretagarna varnar för att uppgörelsen direkt slår mot de 10 000 småföretagarna i vården i och med att den politiska osäkerheten ökar och de inte vågar utveckla sin verksamhet.

"Förlorarna är i slutänden patienter och brukare", säger Håkan Tenelius, näringspolitisk chef på Vårdföretagarna.

Enligt honom behövs det en blocköverskridande uppgörelse.