Färjan lämnade Visby i fredags klockan 19.10 och anlände i Nynäshamn strax innan halv elva på kvällen. Destination Gotland har en rutin om djurbesök under resan.

Hundägare får gå ner till bildäck för att se efter sina husdjur en gång, och det sker halvvägs in på resan.

– Det gjordes djurbesök även denna resa. Då gav sig ingen till känna, säger Christer Bruzelius, vd för Destination Gotland.

På bildäck finns ventilation, men ingen luftkonditionering, på grund av att det inte finns ett slutet utrymme att bygga in det.

På bildäck kan det, trots ventilationen, bli lika varmt som det är utanför fartyget i skuggan.

– Om en ägare lämnar sin hund i bilen är det oerhört viktigt att man säkerställer att det finns ordentligt med kallt vatten i bilen, och att det finns flera rutor nervevade för ordentlig ventilation. Det är omöjligt att säga exakt vad som hände i fredags, men det är naturligtvis beklagligt, säger vd:n.

Skulle en hundägare vara orolig över sitt husdjur, finns det möjlighet att tala med receptionen ombord för att få möjlighet att komma ner till bilen. Men rutinen om ett besök per resa kommer att kvarstå.

– Om hundägare är oroliga, då får man säga till. Jag tror att alla hundägare är klara över problematiken med värmen när man har sin hund med sig, säger Christer Bruzelius.

Kommer ni att informera mer till hundägare inför resa?

– Vi instruerar vår personal i check-in och ombord om att informera extra via högtalarutrop och skyltar i incheckningen om problemet.

Destination Gotland kommer fortsatt att låta hundägare välja att antingen köpa en hundplats uppe i fartyget eller lämna hunden på bildäck.