Mikael Ymer imponerade när han spelade ut japanen Yasutaka Uchiyama i tre raka set och tog sig till andra omgången i Australian Open.

Där, på torsdagen, väntar inte bara ryske Karen Chatjanov, seedad 16:e i tävlingen och högre rankad än någon spelare svensken någonsin besegrat. Ymer ställs även mot sin gamle förbundskapten och storebror Elias förre tränare Fredrik Rosengren.

Jag har redan pratat lite med Elias om det. Jag kollar aldrig på lottningen så de säger bara till mig vem jag möter i nästa omgång. Så Elias har sagt lite men jag ska prata mer med honom, säger Mikael Ymer.

"Litar på Fredrik"

Chatjanov har arbetat med Rosengren sedan en dryg månad och lutar sig mot svensken för att hitta nyckeln till seger.

Jag litar på att Fredrik har bra koll på honom. Men jag vet att Ymer är en ung kille som har klättrat uppåt snabbt, precis som jag gjorde, säger Chatjanov till TT.

"Lite nytt för mig"

Mikael Ymer gör sin andra start i en grand slam-tävling, och den allra första i Australian Opens huvudtävling. Matchen mot Chatjanov blir 21-åringens blott femte femsetare på proffstouren.

Det är ju lite nytt för mig, men jag tar det lugnare än vanligt. Vi fyller på lite mer med dryck, men den stora skillnaden är att ta det lugnt, lätt träning och mycket tv. Det blir nästan som semesterdagar dagarna innan match.

Han vill inte veta för mycket om Chatjanov.

Jag vet vad jag behöver göra för att ha bäst chans att vinna, så det är mer en fråga om jag kan få ut det på en stor bana i en match som betyder så mycket.

Respekt för processen

Än känner Ymer sig inte hemma på nivån att vara direktkvalad in till en grand slam. Därför ligger Ymers fokus för 2020 inte på sina rankningspoäng, utan på att lyckas hålla sig kvar där han är nu, spelmässigt. Då blir han jättenöjd, säger han.

Jag är nervös över det här året. Alla är på så väldigt hög nivå. För ett och halvt år sedan kunde jag knappt vinna i första omgången i ett Challengerkval så jag måste ha respekt för att det kommer vara en process. Hur bra det än går så kan jag inte gå runt och tro att nu kan jag hålla mig inom topp 50, eller topp 70. Nu är det jag som är jagad.

TT: Samtidigt visade du mot Uchiyama att du kan spela bra, sitter tvivlet mer i huvudet än i kroppen?

Ja, att tro på det och sen orka göra det. Och våga lära sig, jag har fortfarande inte spelat på de allra största arenorna mot de allra största och jag har blivit rätt så uppäten när jag mött de här topp 20-spelarna.
Så vi får se, nytt år, ny Mike.