Jag vet att man inte ska prata om så kallade ”lätta” matcher på den här nivån.

Väsby och Valbo ska vara tre poäng även om både klubbar faktiskt brottade ner Visby Roma varsin gång i grundserien.

Men. Nu pratar vi allettan och där har Visby Roma varit med förr och vet vad som krävs.

Artikelbild

Det var inget snack ikväll heller.

Den korta analysen av fighten är att special teams (powerplay/boxplay) avgör tillsammans med Visby Romas bredd – inte minst på centerpositionen med Mikael Adamsson, Oskar Lundberg, Adam Eriksson och Markus Kinisjärvi.

Framför allt Oskar Lundberg som är på väg att bli Valbos värsta mardröm.

Lundberg som missade stora delar av säsongen spelade aldrig bortamötet (förlust 2–3), men var tillbaka till returen i Visby ishall strax före jul och gjorde ett mål och spelade fram till Fredrik Sandbergs matchvinnande 3–2-mål i förlängning.

Artikelbild

Oskar Lundberg gjorde också det matchvinnande målet i fjolårets 5–1-seger och så även i dag.Poängmässigt har Oskar Lundberg tio poäng fördelat på fem mål och fem assist på fyra matcher.

Dagens match var annars en vanlig dag på jobbet för Visby Roma.En drömstart och matchen var i praktiken avgjord redan efter tre minuter.

Artikelbild

Visby Roma hade då 2–0. Adam Eriksson stänkte in 1–0 efter 1.59 och när David Westlund sex sekunder senare tog en utvisning så ringde det på nytt.

Visby Roma behövde bara 23 sekunder i powerplay innan Oskar Lundberg sköt 2–0.

Artikelbild

Marcus Lindblom höll förvisso hoppet uppe för Valbo som hade en period i andra då man tryckte på mot Sammy Gustafssons kasse, men Mikael Adamssons 3–1 efter 19.59 var knäckte gästerna.

Inte blev det bättre av att Oskar Lundberg styrde in 4–1 tidigt i tredje. Ridå för Gävlelaget.

Valbo famlade desperat efter bruksanvisningen till hur man vänder matcher eller ställer upp ett powerplay och fick faktiskt chansen till det sista när Emil Fahlander med 5,20 kvar av tredje drog på sig en fem minuters utvisning för checking to the head.

Men sanningen är den att Valbos powerplay är lika spetsigt som en vårvind.

I grundserien gjorde Valbo mål på i snitt var femte powerplay. I allettan har man gjort ett mål i den spelformen på elva försök. Det duger inte.

Och man var aldrig var nära igår.

Valbocoachen Magnus Eriksson uppträdde uppgivet. Det går inte att tolka på annat sätt när man med en spelare mer på isen och tremålsunderläge med fem minuter kvar att spela väljer att inte lyfta målvakten Otto Bäcklin en enda gång.

Visby Roma har precis som Valbo under grundserien haft bekymmer med sitt powerplayspel.

Nu är det tidigt på allettan, men effektiviteten har inte gått att klaga på.

Visby Roma är 50-procentigt i powerplay med tre mål på sex chanser.

Det bådar gott.

Tuffare motstånd väntar redan på fredag när Visby Roma reser till Skåne för match mot Kristianstad som är en av förhandsfavoriterna till seriesegern.