Matchen målades på förhand upp som det stora slaget om Östersjön. Craftstaden från Oskarshamn hade sex poäng och tre tabellplaceringar upp till Visby IBK vilka i sin tur ville säkra sin plats i kvalet till SSL så gott det gick. Två lag där ingen riktigt ville föra matchen men taktpinnen togs till slut upp av bortalaget och med det såg bägge lagen ganska nöjda ut. Men så blev det jämt också, och aningen svajigt och ibland rent av slarvigt.

Redan efter knappa tre minuter ordnade Kasper Broby 1–0 på egen hand och vid motståndarnas försök till replik stod Rasmus Ekström i hemmamålet för en av flera klassräddningar.

– Vi får en nästan för bra start. Efter målet går vi ner i tempo och de får matchen lite dit de vill. säger Visbys tränare Joakim Bandholtz.

Halvvägs in i den första perioden utnyttjade sedan Craftstaden en försvarsmiss och kvitteringen var ett faktum, och ett par minuter senare ledde man med 1–2.

Målkungen Tommy Bolin satte sedan snyggt ett långskott och rättvisa 2–2 stod sig in i paus.

Visby rullade på sina tre femmor och Craftstaden som hade färre folk på bänken varvade två jämnstarka dito vilket medförde ett lägre tempo då bortalaget hade boll.

Andra perioden följde matchbilden från första och den oerhört jämna kampen kom att avgöras först i slutet av tredje. Detta efter ett envist tryck från hemmalaget under de sista tio minuterna.

– Det är som vi spelar i slutet jag vill att vi gör hela matchen. I dag tycker jag vi såg lite mätta ut och det kan ha att göra med att vi spelat tre tuffa matcher på sju dagar. Det är nog mest tack vare den form vi är i som gör att vi vinner i dag, säger Bandholtz.

En utvisning för Craftstaden några minuter kvar blev resultatlös men pressen från hemmalaget fortsatte och till slut fick Wilmer Viinamäki friläge och förvaltade det på bästa sätt med att sätta bollen snyggt i bortre krysset.

– Jag ville egentligen passa men skickade till slut iväg bollen, säger matchvinnaren Viinamäki.

I och med segern behöver Visby IBK nu bara en poäng på de två återstående matcherna, Lagan borta respektive Karlstad hemma, för att definitivt säkra kvalplatsen till SSL. En tuff uppgift enligt Joakim Bandholtz.

– Det handlar om två lag som har massor att spela för. För vår del gäller det nu att vi fortsätter att vara hungriga och verkligen vill vinna för att det ska hålla hela vägen.